GO Naše stranke: Protiv entitetskih JMBG-ova

Radiosarajevo.ba
GO Naše stranke: Protiv entitetskih JMBG-ova

 

Proteklog vikenda je u Sarajevu održana sjednica Glavnog odbora Naše stranke (NS), kojoj su prisustvovali i članovi Predsjedništva i Političkog savjeta NS.

Pored razmatranja tehničkih pitanja, razgovaralo se i o aktivnostima i zadacima GO u 2013. Također, puna pažnja je posvećena analizi stanja u OO, a posebno u RO Sarajevo, čiji je izvještaj o djelovanju vijećnica i vijećnika Naše Stranke u općinama i Gradu Sarajevu prihvaćen.

Glavni Odbor Naše Stranke je zauzeo stav da vladajuće stranke na državnom nivou trebaju hitno riješiti pitanje jedinstvenog matičnog broja, poštujući presudu Ustavnog suda, i da na taj način obezbijede osnovna građanska prava najmlađe populacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz ove partije.

"Naša stranka je protiv entitetskih jedinstvenih matičnih brojeva, koji bi dalje derogirali instituciju države."

Na sjednici se raspravljalo i o političkoj krizi u Federaciji i pitanju Sejdić-Finci. Glavni Odbor je potvrdio stav Predsjedništva Naše stranke koji je već poznat javnosti, a koji traži od međunarodne zajednice da provede odluku Sejdić-Finci barem u jednom segmentu koji se tiče Predsjedništva BiH, a u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije iz 2005 godine.

Glavni odbor je podržao formiranje Fondacije Boris Divković, kojoj će u budućem radu fokus biti na političkoj edukaciji, a u cilju jačanja kapaciteta NS i socijal-liberalne ideje. Fondacija će se u nekoliko segmenata baviti i humanitarnim radom.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak