Gerald Knaus: Koncept 'ostalih' vrlo čudan i nimalo ugodan

Radiosarajevo.ba
Gerald Knaus: Koncept 'ostalih' vrlo čudan i nimalo ugodan

Pitanje provedbe „Sejdić-Finci" postalo je suštinsko za Bosnu i Hercegovinu. Šta u 21. stoljeću znači izjasniti se kao Bošnjak, Hrvat ili Srbin u BiH? U intervjuu za današnji Dnevni avaz čelnik Evropske inicijative za stabilnost Gerald Knaus kaže da ne smatra da će ikada nestati kategorije Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH.

"Ali, isto tako ne smatram da je rješenje problema u stvaranju četvrte kategorije koja bi bila zastupljena u tijelima poput parlamenta i imala četvrtu stolicu u Predsjedništvu BiH. Mislim da je cijeli taj koncept 'ostalih' vrlo čudan i nimalo ugodan", kazao je Knaus, javlja Fena

Pragmatičan izlaz iz svega ovoga, po njegovim riječima, jeste mijenjanje značenja Bošnjaka, Srbina i Hrvata. 

"Za tu vam promjenu nisu potrebni ni strani diplomati ni domaći politički lideri koji samo traže sve kompliciranije formule. Ovo se može sada, danas, odmah riješiti djelovanjem svih građana, intelektualaca, civilnog društva", ocjena je Geralda Knausa.

U intervjuu za Dnevni avaz on objašnjava i da se može riješiti problem „Sejdić-Finci". 

"Cilj treba biti BiH u kojoj će sasvim normalno biti Srbin, a katolik, pravoslavni Bošnjak ili musliman, a Hrvat. Pa sasvim je normalno danas da imate muslimana, a Nijemca. Ili budistu, a Francuza. Pogledajte slučaj najpoznatijeg člana austrijske nogometne reprezentacije. Roditelji Davida Alabe dolaze iz Nigerije, odnosno s Filipina. A on je Austrijanac. Njegov primjer pokazuje šta je modernost: identitieti su fluidni i otvoreni za promjene. A upravo su to nacionalisti u prošlosti, pokušavali ugasiti", kazao je Knaus.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak