Generalni sekretar UN-a: Prije 29 godina Ujedinjene nacije i svijet su iznevjerili narod Srebrenice

9
Radiosarajevo.ba
Generalni sekretar UN-a: Prije 29 godina Ujedinjene nacije i svijet su iznevjerili narod Srebrenice

António Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, uputio je danas poruku povodom Međunarodnog dana sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. godine. 

"Ovog 11. jula, 2024. godine, prvi put ćemo obilježiti Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. godine. Prije 29 godina, Ujedinjene nacije i svijet su iznevjerili narod Srebrenice. Više od 8.000 bosanskih muslimana je sistematski ubijeno, a njihovi ostaci zakopani u masovne grobnice. To je bio najgori zločin u Evropi od Drugog svjetskog rata", poručio je Guterres.

Danas, naglasio je, odajemo počast sjećanju na žrtve i iskazujemo solidarnost sa preživjelim.

Usvojen je Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi: Šta će se promijeniti?

"Također, potvrđujemo našu podršku porodicama ubijenih u njihovoj neumornoj potrazi za istinom i pravdom. Moramo se boriti protiv negiranja i revizionizma i nastaviti sa naporima da se identifikuje svaka žrtva i svaki počinitelj dovede pred lice pravde. I obavezujemo se da ćemo nastaviti učiti iz ove neizrecive tragedije i prenositi priče i lekcije iz Srebrenice.

Genocid u Srebrenici predstavlja potresno svjedočanstvo o razornim posljedicama nedjelovanja u suočavanju sa mržnjom. Moramo se boriti protiv podjela i netrpeljivosti, braniti ljudska prava i njegovati međusobno razumijevanje i pomirenje. Neka sjećanje na Srebrenicu osnaži našu odlučnost da gradimo svijet oslobođen pošasti genocida – svijet u kojem vlada pravda i mir, u kojem je uzvišeno obećanje 'nikad više' ispunjeno za cjelokupno čovječanstvo", zaključio je Guterres u poruci.

Na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN-a pod nazivom 'Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine', koja je usvojena 23. maja ove godine, Stalna misija Bosne i Hercegovine pri UN-u organizirat će prvu zvaničnu komemoraciju u UN-u na visokom nivou, u povodu obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine. Komemoracija će biti održana u plenarnoj dvorani Generalne skupštine UN-a sutra s početkom u 17 sati po našem vremenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak