General Rasim Delić je prerano otišao

Radiosarajevo.ba
General Rasim Delić je prerano otišao


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i delegacije različitih nivoa vlasti u BiH, kao i predstavnici boračkih udruženja, saborci i prijatelji danas (16. april) su, zajedno s članovima porodice, odali počast i položili cvijeće na mezar armijskog generala Rasima Delića na šehidskom mezarju "Kovači" u Sarajevu, a u povodu dvije godine od smrti komandanta Armije RBiH.


Rasim Delić

Podsjećajući na Delićevu ulogu, Izetbegović je kazao da se radi o čovjeku koji je najzaslužniji za ustroj Armije RBiH - respektabilne oružane sile koja je zaustavila agresiju na BiH, javila je novinska agencija Fena.  

Naglasio je da je Delićevim dolaskom na čelo Armije BiH, uz njeno organizacijsko i formacijsko jačanje uslijedilo i raščišćavanje u njenim vlastitim redovima (akcije "Trebević" i druge), te da je general Delić, zajedno s tadašnjim političkim rukovodstvom, jedan od najzaslužnijih što se ta armija nije pretvorila u osvetničku.

Izetbegović je u izjavi za medije kazao da je Delić prerano otišao - da se "potrošio" u jednoj neravnopravnoj borbi za BiH, ali i u kasnijim dešavanjima u vezi sa suđenjem u Haškom tribunalu. 


Rasim Delić u Haagu

Generala Delića prisjetio se i njegov saborac i predsjednik Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH general Mustafa Polutak, a bili su tu i ratni član Predsjedništva i predsjednik Skupštine RBiH Stjepan Kljujić i Miro Lazović.

Cvijeće su, uz članove porodice, položili predstavnici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Ministarstva za boračka pitanja KS i Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH...; obilježavanje godišnjice propraćeno je i odgovarajućim vjerskim programom

General Armije RBiH i ratni načelnik Generalštaba Armije RBiH Rasim Delić umro je 16. aprila 2010. u svom domu u Visokom; rođen je 4. februara 1949. godine u Čeliću. Vojnu akademiju je završio 1971, a agresija na BiH ga je zatekla u činu potpukovnika bivše JNA koju je napustio 13. aprila 1992. Od 8. juna 1993. pa do kraja rata bio je komandant Armije RBiH.

Poslije agresije na BiH Delić je bio komandant Zajedničke komande Vojske Federacije BiH. U penziju je otišao u septembru 2000.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak