Gdje u BiH ima komaraca koji prenose Zika virus?

Hajrija Avdić
Gdje u BiH ima komaraca koji prenose Zika virus?
Protekle sedmice laboratorijski je potvrđen prvi slučaj infekcije virusom Zika u Hrvatskoj.

U Evropi je do sada zabilježeno više stotina uvezenih slučajeva Zika bolesti kod osoba koje su prethodno boravile u područjima zahvaćenim epidemijom. No, kakva je situacija u Bosni i Hercegovini?

"Postoji potencijalna mogućnost daljeg širenja virusa od uvezenih slučajeva unutar Europe, s obzirom na to da je tigrasti komarac (Aedes albopictus) prisutan u brojnim dijelovima Europe, prvenstveno oko Sredozemlja", govore za Radiosarajevo.ba iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

"U Federaciji BiH, prema istraživanjima koje je provodio Veterinarski fakultet u Sarajevu, u okviru zajedničkog projekta European network for sharing data on the geographic distribution of arthropod vectors,transmitting human and animal disease agents, koji su finansirali EFSA (European Food Safety Authority) i ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), ova vrsta komarca registrirana je u većem dijelu Hercegovine, međutim, komarac nije zaražen Zika virusom", rekli su iz Zavoda.

Promjenjivo vrijeme ovoga proljeća u cijeloj Evropi, umanjuje aktivnost komaraca, a samim tim i eventualni rizik od bolesti je nizak.

"Do sada nije registriran niti jedan slučaj Zika virusne infekcije u Federaciji BiH. Što se tiče globalne procjene rizika, Zika virus se nastavlja širiti, naročito u područjima gdje je vektor prisutan, te zemlje moraju biti oprezne i provoditi mjere zaštite kao i slijediti preporuke Svjetske zdravstvene organizacije", ističu iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Iz Zavoda ističu da će redovno pratiti izvještaje i smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koje će biti okvir strateškog odgovora na bolest.

"Vezano za poduzimanje aktivnosti određenih institucija sistema, postupit će se prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, provođenjem preventivne dezinsekcije, kao i informiranjem stanovništva o bolesti i mjerama zaštite, na stranici Zavoda za javno zdravstvo, TV emisije", dodali su iz Zavoda za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak