Gadhafi spreman da ode uz garancije

Radiosarajevo.ba
Gadhafi spreman da ode uz garancije

 Ruske novine javile su u utorak da je libijski čelnik Moammar Gaddafi spreman da ode s vlasti u zamjenu za sigurnosne garancije, pozivajući se na visokog ruskog zvaničnika.  


Izvještaj u uglednim dnevnim novinama Kommersant, koje nisu objavile svoj izvor, uslijedio je dan nakon razgovora ruskih zvaničnika sa šefom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom i južnoafričkim predsjednikom Jacobom Zumom kojima su dominirali načini okončanja rata u Libiji, prenosi Reuters. 


- Pukovnik (Gaddafi) šalje signale kako je spreman odreći se vlasti u zamjenu za sigurnosne garancije, citira Kommersant, kako ga naziva, visoki izvor iz ruskog rukovodstva. 


Izvor je izjavio da su druge zemlje, vjerovatno i Francuska među njima, spremne da pruže takve garancije. 


U izvještaju Kommersanta također se navodi kako Gaddafi želi da njegovom sinu Saifu al-Islamu bude dopušteno da se natječe na izbori
ma ako on ode s vlasti, što je uslov koji pobunjenici ne bi mogli prihvatiti. 


Libijska vlada saopćila je u ponedjeljak da vodi razgovore s opozicijskim ličnostima, ali da se druga strana drži svoje stare pozicije prema Gaddafijevoj sudbini. 

Saif al-Islam izjavio je francuskim novinama da nema govora o pregovorima o okončanju 42-godišnje vladavine njegovog oca, a pobunjeničko Nacionalno prelazno vijeće distanciralo se od svojih izjava da bi Gaddafi mogao ostati u Libiji ako preda vlast.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak