Füle: Otvoreno je poglavlje 23., najbitnije od svih

Radiosarajevo.ba
Füle: Otvoreno je poglavlje 23., najbitnije od svih

Komesar Evropske unije za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle izjavio je večeras u Banjoj Luci da strukturisani dijalog o pravosuđu u BiH koji je danas otvoren treba posmatrati u funkciji pregovora o pridruživanju EU, posebno u okviru poglavlja 23. koje je, naglasio je, poglavlje svih poglavlja na putu za EU.

“Strukturisani dijalog je ustvari jedan stalni proces, a korake će morati učiniti domaći političari, ali uz pomoć EU, kako bi se približili zemlju Uniji”, ukazao je Füle nakon razgovora sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom i naglasio da će ispunjavanje reforme biti u rukama domaćih političara.

To je, ponovio je, dugoročan proces, koji se neće završiti “preko noći”.

Domaći predstavnici vlasti dobiće i konkretne zadatke, a EU će nakon svakog sastanka dati preporuke koje će biti u skladu sa evropskom praksom.

“Iako je već prošle godine urađena analiza o pravosuđu, danas smo našim sagovornicima dali pitanja, a odgovori na ta pitanja dat će osnovu za dublji dijalog”, rekao je evropski zvaničnik i dodao da će također postojati jedno mjesto na kojem će se razmatrati određene bojazni, kao što su one koje je već ranije pomenula RS.

Kao netačan, ocijenio je, kako kaže, i mit koji postoji - da građani RS-a imaju dva izbora – ili da jačaju RS ili da se približe EU.

“Evropska perspektiva treba da se ostvari, ali ne na račun entiteta. S druge strane, jasno je da BiH može da postane zemlja članica samo kao jedna zemlja iako decentralizirana”, ukazao je Füle.

"Političari u BiH, uz međusobni dijalog i kompromis i uz saradnju sa Evropskom komisijom, mogu građane ove zemlje da povedu ka EU", dodao je evropski komesar za proširenje.

Odgovarajući na novinarska pitanja, naglasio je i da ne treba sumnjati u podršku koju EU daje OHR-u i visokom predstavniku Valentinu Inzku, ističući da je od potpisivanja Dejtona bilo dosta izazova i OHR je imao svoju ulogu u tome da BiH bude stabilna država.

I dalje će postojati ta podrška OHR-u, a poznata su, dodao je, i dva uslova koja treba ispuniti kako bi došlo do zatvaranja Ureda visokog predstavnika.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je naglasio da RS podržava evropski proces BiH, ali hoće da “bude vidljiva u tom procesu i daje svoj doprinos kroz dijalog i kopromis”.

“RS razumije opasnosti i opterećenja, ali naravno i benefite koji iz tog procesa mogu proisteći i spremni smo, u skladu sa Ustavom BiH, da damo doprinos evropskim integracijama BiH”, rekao je entitetski predsjednik, kojeg raduje jače učešće EU, ali i njihov stav da sve odluke treba da donesu domaći političari, što, tvrdi, ranije se nije moglo čuti.

Dodik je rekao da je RS spremna da, uvažavajući državni ustav, evropsku praksu i regulative, kreće se ne samo kroz strukturalni dijalog o pravosuđu, već i sve druge sektore kako bi se ubrzao proces evropskih integracija BiH.

“Mi u procesu evropskih integracija ne želimo da izgubimo našu autonomiju, već da je ojačamo u okviru BiH i mislimo da je to spojivo sa evropskom praksom i nije protivno evropskim principima i na tome ćemo graditi naš pristup, uvažavajući Dejtonski sporazum, evropsku praksu, ali i sami same”, zaključio je entitetski predsjednik.

Strukturalni dijalog o pravosuđu u BiH komesar Evropske unije za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle otvorio je danas u Banjoj Luci ističući da EU snažno podržava Sud i Tužilaštvo BiH, kao i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, te navodeći da te institucije ne smiju biti dovedene u pitanje.

Naglasio da su pravosudne institucije na nivou BiH dale veliki doprinos u vladavini prava i usaglašene su sa evropskim standardima, napominjući da je važno da se njihovo funkcionisanje ne dovodi u pitanje.

Predsjednik RS-a je, na otvaranju tog dijaloga o pravosuđu, rekao da RS ne prihvata formiranje vrhovnog suda BiH, jer to, dodao je, nije neophodna praksa ni u EU, ali ne spori “neki oblik suda i tužilaštva na nivou BiH, ali bi u svakom slučaju trebalo da bude isključena retroaktivna primjena zakona”.

Protiv je objedinjavanja pravosudnog budžeta, “jer to ne bi bilo efikasno", dok je reformu pravosudnog sistema, koju je, kaže, proveo OHR, ocijenio kao lošu i neuspješnu.

Inače, Füle je u izjavi novinarima naveo i da je došao u Banju Luku jer ga je Dodik, prilikom njegove ranije posjete Sarajevu, pozvao da dođe i u najveći grad RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak