FTV: Montirana optužnica u režiji Dodikovog režima

Radiosarajevo.ba
FTV: Montirana optužnica u režiji Dodikovog režima

U vezi s podizanjem optužnice Okružnog tužilaštva Banja Luka protiv četiri urednika i dva novinara Federalne televizije, FTV je saopštila da će i u ovom slučaju pružiti podršku svojim uposlenicima, javljeno je u večerašnjem Dnevniku FTV-a.

Novinari RS tužili novinare FTV-a, sud potvrdio optužnicu

Podizanje optužnice najoštrije je osudio Sindikat javnih RTV servisa, a navode da je to već drugi slučaj u kratkom vremenu da Okružno tužilaštvo i Okružni sud Banja Luka krivično progone novinare Radio-televizije Federacije BiH.

„Očekujemo da domaće i međunarodne institucija koje se bave medijskim slobodama, prije svega slobodom govora izađu sa stavovima i osude ovu optužnicu. Ovo je za Sindikat potpuno montirana optužnica u režiji Dodikovog režima“, kazao je predsjednik Sindikata Mirza Huskić.

Okružno tužilaštvo Banja Luka podiglo je 28. juna 2013. optužnicu protiv četiri urednika i dva novinara Federalne televizije kojom ih terete da su počinili krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, a optužnicu je potvrdio 11. jula Osnovni sud u Banjoj Luci, potvrđeno je danas Agenciji Fena u Okružnom tužilaštvu.

Krivična prijava podnesena je protiv urednika Informativnog programa FTV-a Damira Kaletovića, urednice Informativnog programa Azre Pašukan, urednika vijesti Željka Tice i urednika političkog magazina 60 minuta FTV Bakira Hadžiomerovića, te novinara Sinana Šarića i Darjana Babića.

Sud još nije zakazao ročište o ovom slučaju, javlja Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak