Francuski oficir: Srpski vojnici su prijetili da će nas sve pobiti

Radiosarajevo.ba
Francuski oficir: Srpski vojnici su prijetili da će nas sve pobiti

Francuski oficir UNFOPROFOR-a posvjedočio je na suđenju zločincu Ratku Mladiću da su srpske snage krajem maja 1995. njega i njegove vojnike zarobile i držale kao taoce, prenosi Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Svjedočeći pod pseudonimom RM-401, skrivenog lika i elektronski iskrivljenog glasa, francuski oficir je opisao kako su pripadnici "neregularne i regularne vojske bosanskih Srba", rano ujutro 27. maja 1995. upale na kontrolni punkt "plavih šljemova" na Vrbanja mostu u Sarajevu i zarobile njega i devet njegovih vojnika.

Precizirao je da su napad "izveli fanatici Slavka Aleksića zvanog Vojvoda", od kojih su neki bili "u uniformama Ujedinjenih nacija (UN)". Akcija je bila "komandoska" i "brutalna", iako nije bilo upotrijebljeno vatreno oružje i niko od Francuza nije bio povrijeđen.

Odmah po zarobljavanju, po iskazu RM-401, srpski vojnici su u blizini Vrbanja mosta tukli pripadnike UNPROFOR-a i prijetili im smrću, a bili su izloženi i gnjevu civila nakon što je Vojske Republike Srpske (VRS) pretrpjela žrtve u borbi za most.

RM-401 je kazao da je bio prisiljen da obuče uniformu VRS-a i da su mu srpski vojnici prijetili da će ga - ako nešto pođe naopako - tako obučenog potjerati na liniju Armije BiH (ABiH).

Tretman se, prema svjedoku, poboljšao kada su taoci bili prebačeni u kasarnu u Lukavici.

RM-401  je izjavio i da je čuo poruku oficira VRS-a  štabu UNPROFOR-a - da će biti pogubljeni ako se snage UN-a ne povinuju njihovim zahtjevima.

Prema optužnici, VRS je tražila da NATO obustavi vazdušne udare, isturajući taoce na svoje objekte koji su bili potencijalna meta. Mladića, bivšeg komandanta VRS, optužnica tereti za uzimanje više od 200 pripadnika UNPROFOR-a za taoce u maju i junu 1995. poslije vazdušnih udara NATO-a na srpske vojne instalacije.

VRS je francuske vojnike oslobodila 30. jula 1995. godine.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Dejan Ivetić sugerisao je da je VRS pripadnike UNPROFOR-a držala kao ratne zarobljenike, a ne kao taoce, budući da su se "'plavi šljemovi' svrstali na stranu ABiH, zahtijevajući vazdužne napade NATO-a na srpske položaje".

"Bio sam zarobljenik, a zapravo talac", odgovorio je RM-401, negirajući da je UNPROFOR – kojem je zadatak bio da razdvoji sukobljene strane - radio u korist snaga vlade u Sarajevu.

Mladićev advokat uzvratio je tvrdnjom da su "francuski UNPROFOR i muslimanske snage zajedno napali VRS i povratili kontrolu nad Vrbanja mostom, te da je zato 27. maja 1995. bilo mrtvih i Francuza i Srba".

"To nije tačno. Francuski UNPROFOR je vratio ono što je izgubio, to posmatračko mjesto, po nalogu predsjednika Republike. Bili smo već dovoljno poniženi i morali smo povratiti autoritet", odgovorio je RM-401.

Dodao je, međutim, da je ARBiH, iako o operaciji nije bila obaviještena, to "iskoristila za svoju akciju protiv Srba".

Na sugestiju odbrane, svjedok je potvrdio da je oficir VRS-a u kasarni Lukavica rekao francuskim vojnicima da ćebiti tretirani kao ratni zarobljenici i pročitao im Ženevsku konvenciju.

Suđenje Mladiću, kojem je na teret stavljen i genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, te teror nad civilima u Sarajevu, biće nastavljeno sutra, javlja agencija ONASA.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak