Francuski ambasador: Ne podržavamo referendum!

Radiosarajevo.ba
Francuski ambasador: Ne podržavamo referendum!
Francuska ambasada u BiH saopćila je danas da su bez ikakvog osnova navodi koje su prenijeli dnevni listovi EuroBlic (6. maja) i Dnevni avaz (9. maja) o navodnoj naklonosti francuske diplomatije u pogledu inicijativa iz Republike Srpske za održavanje referenduma o centralnim pravosudnim institucijama. 
 
„Francuska je kao garant Pariško-dejtonskog sporazuma, nedavno podsjetila najviše vlasti iz RS-a da smatra kao i gotovo sve članice PIC-a da je referendum nelegalan i predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma“, kaže se u saopćenju.
 
Spomenuti mediji špekuliraju da Dodik preko Francuske želi u Vijeće sigurnosti progurati pismo koje nije prošlo legalnim diplomatskim kanalima preko Ministarstva vanjskih poslova i Misije BiH pri UN-u.
 
Najavljeni referendum u Republici Srpskoj o „legalnosti“ Suda i Tužilaštva BiH po mnogima je izazvao najdublju krizu vlasti u BiH nakon Daytona, a uz to nije formirana ni državna vlast, a ona u Federaciji ima slabo zakonsko uporište i nepriznavanje sa hrvatske strane.
 
Mnogi očekuju ozbiljniju diplomatsko-političku intervenciju stranih zemalja, prije svega Sjedinjenih Američkih Država.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak