FOTO: Roditelji iz Vrbanjaca najavili tužbu protiv škole u RS-u

Radiosarajevo.ba

Roditelji djece područne osnovne škole "Sveti Sava" iz Vrbanjaca kod Kotor Varoši poručili su nakon sastanka sa federalnim ministrima za raseljene osobe i izbjeglice i obrazovanje i nauku da djecu neće poslati na nastavu sve dok ne bude uvedena nacionalna grupa predmeta, prenosi Anadolu Agency.

“Zahtjevi su jasni, i dok se oni ne riješe djeca neće poći u školu. Ako treba da izgube i cijelu školsku godinu, djeca neće pohađati nastavu dok se ne uvede nacionalna grupa predmeta”, kazala je predstavnica roditelja Hava Varušić, nakon sastanka sa ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH Adilom Osmanovićem i ministrom obrazovanja i nauke Damirom Mašićem.

“Želimo da se uvede nacionalna grupa predmeta što je zakonom i ustavom RS-a odobreno”, istakla je Varušić, majka dvoje djece bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca, koja ne pohađaju školu u ovom bh. entitetu zbog neuvođenja nacionalne grupe predmeta.

Ona je poručila da djeca ove školske godine neće ići u školu, a sljedeće godine će razmisliti šta će uraditi.

“Ako se ništa ne riješi, predat ćemo tužbu na sud, pa neka sud počne da rješava”, kazala je Varušić i dodala da bi tuženi bili resorno ministarstvo RS-a i škola.

Ministar Osmanović kazao je da se djeca u Vrbanjcima susreću sa istim problemom, kao i djeca u povratničkom naselju Konjević Polje.

“U tom područnom odjeljenju Osnovne škole ‘Sveti Sava’ u Vrbanjcima, nastavu pohađa 263 djece, a od toga je 159 bošnjačke, oko 54 posto i ne dozvoljava se da ta djeca imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta”, pojasnio je Osmanović.

Prema njegovim riječima, roditelji su iscrpili sve zakonske mogućnosti.

“Mene kao resornog ministra koji je zadužen za povratak zaprepašćuje, prije svega, šutnja bh. javnosti na ovaj problem, šutnja nevladinih organizacija, šutnja međunarodne zajednice”, poručio je Osmanović i dodao da se ovdje po njemu radi o “kršenju osnovnih ljudskih prava, naročito najranjivije kategorije, kategorije povratnika i njihove djece".

Dvojica ministra su se usaglasila da nakon današnjeg sastanka upute dopis i međunarodnim organizacijama, da se i sa njima održe sastanci, ali i sa liderima bh. političkih stranaka, kako bi se konačno ozbiljno skrenula pažnja na ovaj problem.

Ministar Mašić kazao je da ovaj problem godinama egzistira i da nije rješavan.

“Očigledno se radi o jednom sistemskom ataku organa, institucija, vlasti RS-a na povratničku populaciju”, pojasnio je Mašić i dodao da se radi o školi u kojoj je većinska povratnička populacija, ali se ne radi ništa da se toj djeci obezbijedi ono što im je zakonski garantovano.

On je podsjetio da je oko 20 škola u RS-u već uvelo nacionalnu grupu predmeta za djecu nesrpske nacionalnosti, te dodao da u Brčko Distriktu postoji model na osnovu kojeg je uvedena nacionalna grupa predmeta i niko se ne buni.

“Međunarodna zajednica ne smije i ne može prati ruke i praviti se da se ništa ne dešava. Oni moraju biti aktivni sudionici u svemu ovome”, kazao je Mašić. Istakao je i to da će od Vijeća naroda Narodne skupštine RS-a tražiti da se konačno uključe u rješavanje ovog pitanja.

“Nažalost, u proteklom vremenu nije bilo spremnosti ni dobre volje Ministarstva prosvjete i kulture RS-e”, pojasnio je Mašić i dodao da su roditelji iz Konjević Polja “izigrani na jedan najbrutalniji način”.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak