FOTO: Rođendansko postrojavanje bh. armije

Radiosarajevo.ba


U okviru niza aktivnosti kojima će Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine ove godine obilježiti 1. decembar, Dan Oružanih snaga BiH (OSBiH), i sedmu godišnjicu OSBiH, danas je u kasarni "Rajlovac“ kod Sarajeva održano svečano postrojavanje komande i jedinica Oružanih snaga BiH.
Prisutnima su se obratili načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, predstavnici Predsjedništva BiH, kao i Ministarstva odbrane, javio je izvještač agencije Anadolija

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je pripadnicima Oružanih snaga i građanima BiH čestitao 1. decembar, Dan Oružanih snaga BiH. On je napomenuo da je napredak OSBiH na putu zemlje ka članstvu u NATO-u u posljednjih sedam godina "vjerovatno najbolji, najbrži zabilježeni napredak“.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić je naglasio da će Ministarstvo nastaviti započete procese, pokušati ubrzati ono gdje je BiH privremeno zastala:

„Želim da naglasim da svi oni koji su do sada nama pomagali u reformi odbrane, svi oni koji su bili dobronamjerni u toj pomoći, dobro će nam doći i dalje, naročito mislim na sve oficire koji dolaze iz NATO pakta, NATO štaba, svi će oni zajedno sa našim snagama biti dobrodošli da nastavimo tamo gdje smo stali i da u ostatku mandata napravimo značajan iskorak, veoma značajan za državu BiH.“

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Miladin Milojčić je u izjavi medijima kazao da je ono što bi posebno izdvojio za ovu godišnjicu svakako problem sa kojim su se nosili praktično posljednjih godinu dana, a to je logistička podrška funkcionisanju Oružanih snaga. „I pored tih teškoća, imali smo snage, imali smo znanja, imali smo profesionalizma. Ono što mogu da istaknem je svakako naša održivost u mirovnim operacijama, misija u Kongu i misija u Afganistanu u ISAF-u.“

Milojčić je kazao da je u pripremi i još jedna jedinica koja bi trebala otići u međunarodnu misiju početkom naredne godine, javila je AA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak