FOTO: Prostorije Arhiva nakon požara

Radiosarajevo.ba

Najvrijednija građa Arhiva Bosne i Hercegovine pretrpjela je veliku štetu u požaru u zgradi Predsjedništva BiH, koji je izbio tokom nereda u bh. prijestolnici, Sarajevu.

Podsjetimo, u požaru je stradao fond Zajedničkog ministarstva finansija Austro-Ugarske, zbirka poklona i otkupa, dosjei Doma za ljudska prava BiH, zbirka mikrofilmovane građe iz raznih arhiva, fotokopije iz Bečkih arhiva i dosta pojedinačnih vrijednosti... 

U zbirci je bilo desetak orijentalnih rukopisa, izuzetne vrijednosti, nekoliko fermana, berata, bururdija, izuzetne vrijednosti, kaligrafskih dijela…

Nakon što je u Sarajevu zapaljen jedan od depoa u kojem je bila najvrednija građa kojom Arhiv BiH raspolaže, stradala je i građa koja se nalazila u podrumu Predsjedništva BiH, gdje je inače smješten Arhiv BiH, potvrdio je ranije za Anadoliju direktor Arhiva BiH Šaban Zahirović.

''S obzirom na stradali fond Zajedničkog ministarstva finansija Austro-Ugarske, obavijestit ćemo Vladu Austrije, ali i UNESCO, Međunarodni arhivski savez. Treba organizirati solidarnu akciju među arhivima u BiH da se spasi što se može spasiti.'', kazao je Zahirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak