FOTO: Pogledajte kako je izgledala vježba 'Brzi odgovor 2'

Radiosarajevo.ba

Danas je u kasarni "Livač" kod Mostara upriličen dan za visoke zvanice u okviru zajedničke vježbe EUFOR-a i Oružanih snaga (OS) BiH "Brzi odgovor 2". 

U okviru spomenute vježbe upriličena je tehničko-taktička i metodsko-pokazna vježba. Ovo je četvrta po redu vježba ovakve vrste i nadovezuje se na prethodne. "Brzi odgovor 2" počeo drugog septembra i trajat će do 13. septembra. 

Ministar obrane BiH Zekerijah Osmić istakao je kako ta vježba potvrđuje opredijeljenost EU, partnera i drugih međunarodnih organizacija da podrže izgradnju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH kroz obuku pripadnika OS BiH, te provjeru sposobnosti zajedničkog djelovanja pripadnika EUFOR-a, OS BiH i lokalne policije. 

Istakao je kako ta saradnja, koja se ogleda u razvijanju sposobnosti OS BIH prema zahtjevima i standardima NATO-a, uveliko pomaže BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO savezu. 

Na konferenciji za novinare, koja je održana u kasarni"Livač", ministar Osmić naveo je kako vježba "Brzi odgovor 2" predstavlja značajnu priliku za kolektivnu obuku, nastavak izgradnje interoperabilnosti postrojbe 4. pješadijske brigade. 

Načelnik Zajedničkog stožera general major Anto Jeleč istakao je kako je sveobuhvatni cilj taj da OS BiH postanu dio obitelji EU i da dalje budu sposobne pružati mir i sigurnost širom svijeta. 

Šef komandnog elementa EU general pukovnik Leonardo di Marco kazao je kako osposobljavanje i obuka OS BiH, kao i sposobnost održavanja sigurnog i stabilnog okruženja, čine srž misije EUFOR-a. 

Komandant EUFOR-a general major Dieter Heidecker pojasnio je kako spomenuta vježba uključuje raspoređivanje dva odreda lake pješadije, jednog iz Austrije i jednog iz Slovačke, zbog čega je trenutno pod komandom EUFOR-a oko 250 vojnika više nego inače. 

"EUFOR se također snažno fokusira na obuku s OS BiH. Mi provodimo snažan program osposobljavanja i obuke, koji se osigurava da se OS BiH nastavljaju razvijati kao moderna oružana sila, na nivou potrebnom za euroatlantske integracije", kazao je Heidecker. 

Ministar Osmić je u ime Ministarstva obrane i OS BiH izrazio zahvalnost EUFOR-u na dosadašnjim naporima uloženim na polju razvoja kapaciteta OS BiH. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak