FOTO: Montažni objekti, agregati i prateća oprema za OSBiH

Radiosarajevo.ba

Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH danas su od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Ambasade Švicarske u BiH dobile donaciju za potrebe provođenja inspekcije municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

"Donacija se sastoji od četiri montažnih objekata, agregata i ostale prateće opreme koju se NATO-ove snage i SAD koristile  na Kosovu. U BiH postoji velika količina streljiva koja je u skladištu, oko 24.000 tona, od čega je 17.000 tona neperspektivnog", kazao je načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Anto Jeleč

Ocijenio je da ova donacija predstavlja izravnu potporu jačanja kapaciteta OSBiH da bi nastavio kontinuirani rad skladištenja streljiva, javlja Fena

Najavio je da će do kraja 2015. godine OSBiH ostvariti svoje ciljeve, odnosno izvršiti stopostotnu kontrolu i skladištenje streljiva prema standardima NATO-a. 

Otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicolas Hill naglasio je da je vrlo važan prioritet za BiH da se oslobodi starog naoružanja i municije. 

"Ima jako puno posla koji treba uraditi, ali u tom procesu izgrađuju se snažni i jaki kapaciteti unutar OSBiH", naglasio je Hill. 

Ambasador Švicarske u BiH Andre Schaller istakao je da ova donacija predstavlja međunarodni napor da se podrži OSBiH radi  osiguravanja opasnih materijala.

"Ogromne zalihe municije i opasnih sredstava predstavljaju opasnost za građane BiH, ali isto tako i za građane drugih zemalja ukoliko bi municija došla u pogrešne ruke", objasnio je  Schaller. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak