FOTO: Milanović: Neću motivirati građane BiH za popis

Radiosarajevo.ba

Hrvatski premijer Zoran Milanović, u okviru dvodnevne posjete BiH, posjetio je Kraljevu Sutjesku, tačnije franjevački samostan Kraljeva Sutjeska, javlja Anadolu Agency.

Premijer Milanović je nakon obilaska samostana kazao da mu je drago što je došao u posjetu, ali da mu nije drago što neće posjetiti kraljevski grad Bobovac.

"Ovo je jedno od povijesnih mjesta BiH, ovaj kraj, Kraljeva Sutjeska i Bobovac na koji, nažalost nećemo ići", kazao je Milanović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li njegova posjeta ima veze sa popisom stanovništva koji se trenutno radi u BiH, on je kazao da njegova posjeta ustvari i nema veze s time.

"Svjestan sam da se održava popis stanovništva, ljudi su, i Hrvati i Bošnjaci i Srbi, svjesni popisa pa će se i popisati. Neću ih ja na to dodatno motivirati", poručio je Milanović.

Sumirajući dvodnevnu posjetu, Milanović je kazao da je rat davno završio te da se nada da je sve manje prisutan u glavam i srcima ljudi.

"Ponovit ću ono što sam rekao juče. Ja ću se osobno zalagati da BiH što prije započne pregovore o članstvu u EU. Ne znam koliko ja tu mogu stvari promijeniti, jer otpori u Evropi su dosta jaki. Smatram da je to jedini i najbolji način da BiH prevlada ono kroz šta je prošla i čega će se teško otarasiti ako se ne okrene nečem potpuno novom, a to je EU, to su novi standardi", kazao je Milanović.

Prema njegovim riječima, ti pregovori ne mogu trajati kratko, ali nema smisla da ih BiH ne počne.

"Nažalost, u ovom trenutku sam jedan od rijetkih koji tako razmišljaju, odnosno koji uopće o tome razmišljaju", kazao je Milanović i dodao da je problem BiH što je ona trenutno "potpuno izvan radara evropske politike".

Fra Željko Brkić iz franjevačkog samostana Kraljeva Sutjeska kazao je da je povod dolaska premijera Milanovića ovom samostanu prije svega njegova osobna želja.

"Drugi razlog je što je hrvatska vlada do sada potpomagala različite projekte u ovom samostanu, prije svega vezano za obnovu i restauraciju starih knjiga u našoj staroj muzejskoj knjižnici, kao i izgradnju novog muzejskog dijela", pojasnio je Brkić i dodao da je sve to finansirano iz sredstava hrvatske Vlade.

Prema njegovim riječima, Milanović i delegacija su jučer i danas obilazili sve te projekte koje su finansirali.

"Željeli su doći i ovdje da se na licu mjesta uvjere šta je učinjeno i napravljeno", dodao je Brkić.

Milanović je juče u Livnu započeo dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini gdje se sastao s lokalnim dužnosnicima, a tokom dana je posjetio i Tomislavgrad, Ramu i Kupres u kojima je hrvatska Vlada finansirala više projekata.

Dvodnevna posjeta premijera Milanovića poklopila se s popisom stanovništva koji se prvi put održava u BiH nakon 22 godine i koji će, uz ukupan broj stanovništva, pokazati i koliko Hrvata živi u BiH nakon raseljavanja tokom posljednjeg rata.

Hrvatski premijer Zoran Milanović danas je posjetio Bugojno, Gornji Vakuf-Uskoplje, a kasnije je bila planirana posjeta i kraljevskom gradu Bobovac, ali je zbog nedostatka vremena odgođena. Milanović je današnjom posjetom samostanu okončao treću po redu posjetu BiH i Hrvatima u ovoj zemlji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak