FOTO: 'Bitka za bebe' u Prijedoru

Radiosarajevo.ba

Nakon nedavne posjete Kantonalnoj bolnici u Bihaću, "Bitka za bebe“ je nastavljena u porodilištu Opšte bolnice u Prijedoru, kome su predstavnici maloprodajne mreže Gasprom BiH i Fonda B92 danas uručili vrijednu donaciju u medicinskoj opremi, piše B92.net.

Donacija sadrži transkutani bilirubinometar, pacijent-monitor, dva neonatalna aspiratora i dvije infuzione pumpe, i dio je šire akcije pomoći porodilištima u Bosni i Hercegovini, kojoj je ova kompanija doprinjela sa 30.000 evra.

Bolnici u Prijedoru danas je svečano uručen i najmoderniji transportni inkubator, od ukupno dva, koliko je ovoj bolnici donirano tokom trajanja akcije "Bitka za bebe" u BiH. Njegovu nabavku omogućili su građani Bosne i Hercegovine slanjem humanitarnih SMS poruka. 

U ime porodilišta, goste je pozdravio dr Mirko Sovilj, direktor Opšte bolnice: "Na području naše opštine živi preko 100.000 ljudi, i ja sam dobio težak zadatak da vam kažem ‘hvala’ u ime svih njih, ali i u ime onih koji će tek doći na ovaj svijet, ove i tokom mnogo godina pred nama. 

U teškim vremenima, vaš gest uljeva novu snagu i vjeru u ljudskost - jer ljudski život je ono što ste danas zaštitili i sačuvali“.

"Sa 33 inkubatora i drugom opremom ukupne vrednosti od preko 500.000 evra, biću toliko neskroman da kažem da smo uradili zaista mnogo, ali do konačne pobede u bici za sve bebe Bosne i Hercegovine moramo još mnogo da se borimo. Samo ovom porodilištu potrebno je još mnogo medicinske opreme, a da i ne pominjemo urgentne potrebe porodilišta u drugim gradovima. Ipak, danas smo videli koliko je moguće postići kada se udruže privatni sektor i građani. Nadam se da će ova akcija inspirisati i druge kompanije Bosne i Hercegovine da se ujedine oko našeg cilja, i da se uključe u jedinu bitku koju zaista vredi voditi – a to je bitka za život“, izjavio je Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak