Formirana državna antiteroristička grupa

Radiosarajevo.ba
Formirana državna antiteroristička grupa


U prisustvu dužnosnika institucija i agencija za provedbu zakona u BiH i visokih međunarodnih zvaničnika danas je u novoizgrađenom objektu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu ozvaničen početak rada Operativne grupe za borbu protiv terorizma.

Sve policijske agencije

Radi se o grupi koju čine predstavnici 19 bh. institucija i agencija, uključujući pripadnike SIPA-e, te predstavnike još sedam policijskih agencija - Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, Granične policije BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), Službe za poslove sa strancima, Federalne uprave policije (FUP), MUP-a Republike Srpske i Policije Brčko Distrikta.

Obraćajući se u povodu formiranja spomenute operativne grupe, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick S. Moon istaknuo je da terorizam predstavlja globalnu prijetnju te da je borba protiv ove pojave od ključne važnosti za sve države.

"Jedan od glavnih prioriteta vlade SAD-a je sprječavanje terorističkih organizacija da provode aktivnosti u svijetu", kazao je Moon, pozdravljajući posvećenost BiH da bude još bolji partner na tom planu.

Čestitke u povodu uspostave spomenute grupe uputio je i ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH Joachim Schmidt, naglašavajući da vladavina prava, odnosno efikasna borba protiv organiziranog kriminala, terorizma i korupcije predstavljaju temelj za razvoj države i društva u cjelini.


Važnost zajedničkog preventivnog djelovanja

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović istaknuo je opredijeljenost bh. institucija da doprinesu globalnoj sigurnosti.

Kazao je da terorizam ne pripada nijednoj civilizaciji, da nema vjeru niti nacionalnu pripadnost, te da BiH želi biti aktivni subjekt evropske i globalne sigurnosti, uz uvjerenje da će formiranje grupe za borbu protiv terorizma pratiti i uspostava drugih operativnih grupa koje će u fokusu rada imati borbu protiv organiziranog kriminala, krijumčarenja narkotika i drugih oblika kriminaliteta.

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milorad Barašin naglasio je važnost zajedničkog preventivnog djelovanja radi otkrivanja i sprječavanja terorističkih akata.  

Po njegovim riječima, neophodno je osigurati uvjete za sinhronizirano djelovanje na tom planu te otkloniti sve administrativne, ili druge prepreke koje bi bile na štetu sigurnosti bh. građana.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak