Florian Bieber: Doviđenja do sljedeće najveće krize

Radiosarajevo.ba
Florian Bieber: Doviđenja do sljedeće najveće krize


Piše: Florian Bieber

Još jednom je izbjegnuta „najveća bosanska kriza nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma“, zahvaljujući posredovanju Catherine Ashton i upozorenjima Evropske unije. Međutim, kao što podsjeća Tim Judah, ovo je samo najnovija etapa najveće krize nakon završetka rata. Nema mnogo razloga da se vjeruje da je daleko sljedeća „najveća kriza nakon rata“.

Dodik je sebi izgradio pobjedničku situaciju s referendumom: Ako ga održi, dobit će ogroman javni legitimitet da propita i ospori svaku odluku OHR-a, uključujući i sve vidove jačanja države u posljednjoj deceniji, od zastave do valute i mnogih javnih institucija. Ako OHR zabrani referendum, Dodik sam će dobiti na popularnosti.

S ovim odgađanjem, pak, njegova se pobjeda ogleda u tome da je izbjegao sankcije i čak zadobio određenu podršku („Pozdravljamo vaše liderstvo, gospodine predsjedniče“, rekla ja Catherine Ashton) a kod predstavnika međunarodne zajednice potiče volju za pregovore. Evropska je unija ponudila „strukturni dijalog“ u zamjenu za odgađanje a ne poništavanje referenduma.

Slažem se sa Danielom Serwerom da je ovo poprilično loša ideja. Evropska unija treba jačati svoju ulogu u BiH i treba pregovarati, ali ne (samo) s Banjalukom, i naročito ne o Dodikovim uvjetima za pravosuđe. Potrebno je, prije svega, implementirati odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić – Finci, što je uvjet evropskog puta, te formirati vlast. Evropska unija je još jednom uhvaćena na lijevoj nozi. Prije će biti da je reagirala, nego što je sama povukla neki potez. Dodik će nastaviti prijetiti referendumom, a zahvaljujući nespretnosti Evropske unije, imat će koristi od toga.

Pregovori između Ashtonove i Dodika pokazali su da je Narodna skupština Republike Srpske samo figura u cijelom procesu i da vrijedi jedino Dodikova riječ. Uz strukturni dijalog, to svjedoči i o tome kako međunarodno interveniranje potiče vaninstitucionalno djelovanje u Bosni i Hercegovini.

Potaći će to, nadalje, međunarodne aktere da se opuste i nadaju da će Bosna i Hercegovina ići svojim putem neko vrijeme, pa da se posvete drugim problemima. Međutim, ako nema načina da se preduprijede suštinski problemi, onda je nova najveća kriza nakon završetka rata već iza ugla.

I da, postoji i kriza u Federaciji, spor oko legitimnosti vlasti. A nema ni državne vlasti.

Prijevod teksta objavljujemo uz dozvolu autora

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak