Fikret Abdić na slobodi 28. septembra?

Radiosarajevo.ba
Fikret Abdić na slobodi 28. septembra?

Fikret Abdić idejni tvorac i realizator autonomne pokrajine zapadna Bosna, koji u pulskom zatvoru služi kaznu za ratne zločine, mogao bi biti na slobodi 28. septembra, prenosi press.rs. To mi se moglo desiti nakon što Komisija za prevremeni otpust hrvatskog ministarstva pravde prihvati molbu za uslovno puštanje na slobodu.

Fikret Abdić u pulskome zatvoru služi zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina. Abdić je 2002. godine na Županijskome sudu u Karlovcu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, a 2005. Vrhovni sud mu je smanjio kaznu na 15 godina.

Njegova porodica je 7. juna ove godine podnijela zahtjev za puštanje na slobodu, jer je Abdić odslužio dvije trećine od petnaestogodišnje zatvorske kazne.

Poklonici njegovog lika i (ne)djela iz  Velike Kladuše pripremaju 'spektakularan' doček Fikretu Abdiću - Babi, dok s druge strane veterani Petog korpusa Armije RBiH najavljuju žestoke proteste zbog njegovog povratka.

Predsjednik Demokratske narodne zajednice Rifat Dolić ne isključuje mogućnost da se Abdić aktivno uključi i u politički život, ali to, kako kaže, prije svega zavisi od toga da li će to biti pravno moguće, zbog osude za ratne zločine.

Potsjetimo, Abdić je osuđen da je protivno Ustavu BiH proglasio tzv. 'autonomnu pokrajinu zapadnu Bosnu' (APZB) i kao vrhovni zapovjednik planirao i organizirao otvaranje logora i prihvatnih centara u velikokladuškoj općini, u koje su zatvarani protivnici uspostave APZB-a.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak