Federalna vlada: Ko tu koga... smjenjuje?

Radiosarajevo.ba
Federalna vlada: Ko tu koga... smjenjuje?


Vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine još uvijek se bavi foteljaškim prekompozocijama. Goruće pitanje jeste povratak ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića (bivši ministar SDA koji se priklonio SDP-u) u Vladu.

Nije zgoreg podsjetiti kako su dvije stranke s hrvatskim predznakom bile glavni neprijatelji SDP-u do ovog ljeta. Naime, SDP je nakon izbora 2010. formirao vladu bez dva HDZ-a, iako su ovi osvojili najviše biračkih glasova, da bi, nakon raspada koalicije sa SDA, ušli sa ha-de-zeovima u formiranje nove vlasti

Slučaj Radivojević, inače, startao je ovog ljeta, nakon što su se razišli politički partneri SDP i SDA, kada se zaljuljala i, dotad stabilna, Federalna vlada, čiju su većinu činili SDP, SDA, HSP i Narodna stranka Radom za boljitak: nakon razlaza navedene koalicije, SDA, HSP i Radom za boljitak ispali su iz političke jednačine sa SDP-om, a zamijenili su ih SBB, te HDZBiH i HDZ1990. Ubrzo su uslijedile i (višestruke) smjene u Parlamentu koji je zbog date situacije već četiri mjeseca u blokadi.

Priča o Radivojeviću postaje ključ rekonstrukcije vlasti nakon što se on priklonio SDP-u i time stvorio mogućnost za preglasavanje SDA ministara u Federalnoj vladi. Čim je napustio SDA, ova je stranka, u ime Radivojevića, podnijela njegovu (bjanko) ostavku predsjedniku FBiH Živku Budimiru (HSP) koji ju prihvaća i postaje najveći (tihi) saveznik ovoj stranci. Ministri SDA tako su ostali u Vladi, iako SDP žarko želi da ih se riješi, čim prije.

Zato ovaj slučaj prerasta u fokus političkih previranja, a o famoznoj bjanko ostavci izjasnili su se i Ustavni sud FBiH te Venecijanska komisija. Ustavni sud FBiH je ocijenio da ostavka nije pravno valjana. Venecijanska komisija smatra da je praksa unaprijed potpisanih blanko ostavki članova vlade problematična iz nekoliko razloga:


„Iako navedene prakse možda i ne krše nijedno pravno obavezujuće pravilo na evropskom nivou, Venecijanska komisija smatra da takve prakse nisu u skladu sa demokratskim standardima koji se očekuju od demokratskih društava.“

„Smjena ministra se treba dogoditi na način predviđen zakonom i relevantnim procedurama, a ne fiktivnom odlukom samog ministra. Venecijanska komisija smatra da je praksa koja zaobilazi zakon, a koja podrazumijeva unaprijed potpisane blanko ostavke - koje čuva i diskreciono koristi treća strana, odnosno politička partija - fiktivna i nepoštena procedura, koja je u suprotnosti sa evropskim principima demokratije i vladavine prava, te sa negativnim posljedicama po funkcionisanje političkog sistema. Takve prakse bi se trebale izbjegavati u evropskim demokratijama.“

Bez obzira na ove poruke te sudsku odluku, čini se da Budimir neće vratiti Radivojevića na posao. Cijela priča tako je potresla i HSP, čiji se čelnik Zvonko Jurišić protivi Budimirovom stavu, a Budimir, s druge strane, najavljuje napuštanje HSP-a i formiranje nove stranke ne uspije li smijeniti Jurišića s mjesta stranačkog predsjednika.


Nermin Nikšić (Foto: Dnevnik.ba)

Istovremeno je Budimir najavio i (ponovno) moguće raspuštanje Parlamenta FBiH, no premijer FBiH i član SDP-a Nermin Nikšić siguran je da Budimir ovo neće moći provesti jer u ovom trenutku za to „nema ustavnu osnovu“, te vjeruje da će se Desnica Radivojević vrlo brzo, zahvaljujući sudu, vratiti na posao.

Također, on je u izjavi za Avaz poručio kako su „četiri stranke koje čine parlamentarnu većinu u FBiH“ – SDP, SBB, HDZBiH i HDZ1990 - odlučni da provedu rekonstrukciju Vlade FBiH te da za takvo nešto imaju mehanizme. Što znači da će se igrarije naših političara nastaviti do daljnjeg, te će težište na vagi vladajuće elite i dalje biti broj fotelja, a ne zadovoljenje naroda.

U međuvremenu, u FBiH raste broj nezaposlenih i siromašnih, otvorilo se pitanje isplate penzija u sljedećoj godini, zbog nepostizanja dogovora o Mostaru, ovaj grad nije proveo lokalne izbore, lider HDZBiH Dragan Čović cijeni da je vrijeme za preustroj Federacije, čak je i Evropa sve otvorenija u ocjeni kako ovaj entitet skoro ne funkcioniše, a i SAD se ponovo aktivnije počinju uključivati u federalnu politiku...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak