FBiH: Za neisplaćenu plaću novčana kazna ili zatvor

Radiosarajevo.ba
FBiH: Za neisplaćenu plaću novčana kazna ili zatvor

Neisplaćivanje plaća i neuplaćivanje doprinosa već odavno je krivično djelo u Federaciji Bosne i Hercegovine, a uskoro će to postati i u Republici Srpskoj.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske je utvrđen prošle sedmice


Kako je Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, izjavio za Dnevni avaz, Krivičnim zakonom FBiH tačno se regulira povreda radnih odnosa:

„U FBiH je ovaj zakon, kojim se za kršenje prava radnika predviđa novčana kazna ili kazna od jedne godine zatvora, bolji nego što će biti u RS, ali niko ga ne primjenjuje, to je gorući problem. Kapitalisti više vole otići u zatvor nego platiti kaznu. Pitanje koje se nameće jeste zašto se ovaj zakon ne implementira, zašto se ne naprave analize“, kazao je Bajramović.

On je još naglasio da je našoj zemlji prijeko potreban i zakon o prekršajima, koji bi znatno zaštitio prava radnika te oštrije sankcionirao kršenje prava: „U tom slučaju kazne bi bile 200.000 KM ili zatvor.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak