FBiH ne treba trpjeti zbog hapšenja Budimira

Radiosarajevo.ba
FBiH ne treba trpjeti zbog hapšenja Budimira


Potpredsjednici Federacije BiH Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo danas bi se, nakon konsultacija, trebali obratiti Uredu visokog predstavnika (OHR) kako bi dobili mišljenje radi rješavanja krize koja se u Federaciji dodatno produbila hapšenjem predsjednika FBiH Živka Budimira.

Intencija Kebe i Pudarića je, kako saznaje Avaz.ba, da se osigurava kontinuitet funkcioniranja izvršne vlasti u FBiH zbog činjenice da se Budimir nalazi u pritvoru. Cilj je prvenstveno da se riješi pitanje potpisivanje zakona kako bi se oni mogli objavljivati u Službenim novinama FBiH.

O vanrednim okolnostima u FBiH, koje su kulminirale hapšenjem Budimira, te o pronalasku rješenja kako bi se prevazišla kriza, sutra bi trebao raspravljati i Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Nasir Beganović, poslanik Saveza za bolju budućnost BiH u ovom domu, kazao je kako je nesporno da je predsjednik FBiH spriječen da obavlja svoju funkciju šefa izvršne vlasti u ovom entitetu.

"Zakon o povoljnijem penzionisanju FBiH čeka potpis predsjednika FBiH, a na čekanju je još 15 prijedloga zakona čije se usvajanje očekuje u Parlamentu FBiH. Rješenje se mora pronaći", kazao je Beganović.

Podvukao je da je Parlament FBiH i najpozvaniji da rješava krizu u FBiH te da u cijeloj ovoj priči ne smije ostati postrani. Beganović smatra da je Budimir, zbog same činjenice da se nalazi u pritvoru, nedostojan da vrši funkciju predsjednika FBiH. 

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Tomo Vidović (SDP) ocijenio je da Ustav FBiH situaciju u kojoj se nalazi Budimir, definira kao "nedostojnost vršenja funkcije predsjednika FBiH".

"U tom kontekstu, ima osnova da Predstavnički dom razmatra ove okolnosti da dvotrećinskom većinom, kao i Dom naroda, od Ustavnog suda FBiH zahtijeva njegovu smjenu", kazao je Vidović.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice BiH u Predstavničkom domu Predrag Kožul rekao je za Avaz.ba kako kolegij ovog doma treba da procijeni hoće li se u utorak razmatrati situacija u vezi s hapšenjem predsjednika FBiH.

"Parlament FBiH ni do sada nije stajao postrani i mislim da je iscrpio sve svoje mogućnosti u ranijim kriznim situacijama. Sada se, vjerovatno, treba zauzeti stav, ali nisam siguran šta se može uraditi u ovakvom sistemu kakav je u FBiH. Sve bi ovo trebao raspetljati onaj koji je situaciju u FBiH i zapetljao, a to je visoki predstavnik Valentin Inzko", naveo je Kožul.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak