FBiH: Na sceni nova prevara vojnih penzionera

Radiosarajevo.ba
FBiH: Na sceni nova prevara vojnih penzionera

Federalni zavod PIO/MIO je do unazad dva mjeseca svim vojnim penzionerima, penzionerima po aktuelnom Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, dostavio nova privremena rješenja, i istima umanjio visinu penzija u prosjeku od 20 do 60 posto, saopćeno je iz Saveza udruženja vojnih penzionera u FBiH.

„Kako su bili upoznati, zanemarili su činjenicu da je kod Ustavnog suda FBiH pokrenut postupak po zahtjevu Predsjedniku FBiH za ocjenu ustavnosti spornog Zakona, što jasno govori da su morali sačekati rješavanje prethodnog pitanja. Rezultat tih privremenih rješenja jeste masovno ulaganje žalbi direktoru FZ PIO/MIO na koja je isti bio dužan odgovoriti u roku od 30 dana“, kaže se u saopćenju Saveza, donosi agencija Fena

„Da Zakon i pravda u ovoj državi imaju duple aršine ponovo se ispostavilo na ovoj populaciji. Naime, sada se FZ PIO/MIO odjednom sjetio da po ovom Zakonu postoji uložen zahtjev za ocjenu ustavnosti, te zaustavio bilo kakve radnje po žalbama vojnih penzionera, do rješavanja prethodnog pitanja. Ovim potezom se nanosi ponizna i direktna šteta svim oštećenim, te im se onemogućava daljnje korištenje zakonom dozvoljenih sredstava“, ističe se u saopćenju Saveza udruženja vojnih penzionera u FBiH.

Slobodno se može konstatovati, kaže se u saopćenju, da je na sceni nova prevara vojnih penzionera, "ovaj put skuhana u kuhinjama vlade FBiH i FZ PIO/MIO".

Savez udruženja vojnih penzionera u FBiH poziva direktora FZ PIO/MIO da "konačno počne da primjenjuje zakonske odredbe, u koje se toliko zaklinje, te da se prestane s omalovažavanjem populacije vojnih penzionera".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak