Fahrudin Radončić novi ministar sigurnosti BiH

Radiosarajevo.ba
Fahrudin Radončić novi ministar sigurnosti BiH


Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBBBiH) i utemeljitelj sarajevskih dnevnih novina “Dnevni avaz“, ulazi u Vijeće ministara BiH i to kao državni ministar sigurnosti.

Lagumdžija je kazao kako je sa Radončićem potpisao da će obojica biti u izvršnoj vlasti, iako je on „imao ambicija da izađe iz vlasti, a Radončić nije imao ambicija o ulasku“

Naime, nakon sinoćnjeg raskida partnerstva sa Strankom demokratske akcije, Zlatko Lagumdžija, lider Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH), potpisao je danas (1. juna) Protokol o principima uspostave saradnje sa Radončićem. Koalicija SDP-SDA ovim je činom prestala postojati, a, unutar državne vlade, ministarske fotelje SDA podijeljene su između SDP-a i SBB-a. Pa tako, rečeno je novinarima u Sarajevu, sigurnost ide SBB-u, dok će odbranu preuzeti SDP. Mjesto ministarskog zamjenika finansija također će pripasti SBB-u.

"Ako me i kada izaberu..."

Lideri su istakli, dogovoreno je da obojica budu u Vijeću ministara: kako je Lagumdžija već na mjestu ministra vanjskih poslova, a SBB po dogovoru treba dobiti jedno ministarsko mjesto, logično je očekivati Radončića na poziciji koju još uvijek obnaša Sadik Ahmetović (SDA).

SDA je zasad bez komentara.

Radončić je u govoru pred novinarima bio izrazito oprezan, često istaknuvši „ako me i kada izaberu“, da bi na samom kraju obraćanja rekao: „...ako do tog imenovanja dođe, a ne sumnjamo da će se to dogoditi.“

Dodao je on još i da tu poziciju ne doživljava kao mjesto prvog policajca, te je, kazavši kako je u mnogim oblastima bio uspješan čovjek, zaključio kako će pokazati svoj karakter: „ja ne kukam, ne žalim se, i ne prebacujem odgovornost na druge“.

Razgovarali su SDP i SBB jučer i o federalnom nivou vlasti, gdje koaliraju SDA i SDP, uz HSP i Radom za boljitak, no Lagumdžija je rekao da „o ovome ne mogu sami odlučivati“. Dodao je tek da su razgovarali o oduzimanju nelegalno stečene imovine i o reviziji privatizacije

Šef SDP-a je ocijenio kako se SDA kreće prema radikalizaciji, dok je "SBB pokazao da se profilirao u umjerenu stranku bošnjačkog centra – mi (SDP) smo vjerovali da će to napraviti (Sulejman, op.a) Tihić“.

„Žao mi je što smo u ovoj situaciji, što Tihić nije uspio da reformiše stranku koju vodi tako da ova bude spremna voditi reforme u zemlji. Mi smo probali sa SDA, vjerujući da im treba pomoći da se reformiraju u jednu modernu, evropsku stranku“, kazao je Lagumdžija.

Čelnik SDP-a rekao je i da su premijeri njegove stranke, četvorica u FBiH, već u svojim kantonima (Sarajevski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Unsko-sanski) razriješili ministre iz SDA, a da se očekuje da, zajedno sa SBB-om, „odblokiraju zakočene vlasti“

Za Radončića je cijela situacija došla prilično neočekivano, kako je kazao, a očekuje da će bh. vlast s njima dobiti na energiji.

Sejdić-Finci

Doznali smo danas i da dogovor o presudi Sejdić-Finci nećemo dobiti do evropskog roka: 3. juna ove godine, ali je plan SDP-a i SBB-a da se dogovor postigne do 27. juna, za kada je zakazan sastanak državnih predstavnika sa Briselom.

Unutar potpisanog Protokola, u kojima je navedeno deset tačaka, jeste borba protiv korupcije, reforma policije, poštivanje potpisanih principa „šestorke“... Namjera Lagumdžije i Radončića je da do 2014. budemo zemlja NATO pakta i na čvrstom putu ka EU, a do 2020. u punoj integraciji sa evroatlanstkim strukturama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak