Fadil Fatić: Pojedini popisivači maltretiraju građane

Radiosarajevo.ba
Fadil Fatić: Pojedini popisivači maltretiraju građane

Zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Fadil Fatić upozorio je u izjavi za Anadolu Agency (AA), komentirajući brojne žalbe u prva tri dana popisa stanovništva u BiH koji traje od 1. do 10. oktobra ove godine, kako očito nije izvršena dobra obuka popisivača i da općinske popisne komisije ''nisu birale adekvatne ljude za proces popisa''.

Kako je kazao, ima dosta primjera da su vrlo nekulturni: ''Standardi ponašanja moraju biti jasni. Popisivač treba da se kulturno ponaša. On mora upisati sve što mu kaže član domaćinstva, a kasnije će kontrole dokazivati je li to tačno ili ne. Ako popisivač uoči da mu neko od građana možda ne govori tačne informacije, on to može evidentirati i o tome obavijestiti općinsku komisiju. Ne smije sugerirati i raspravljati se sa ljudima. Ili govoriti građanima da lažu, kao što imamo slučajeva da, vjerujte, maltretiraju građane.''

Prema njegovim riječima, popisivač mora poštovati dignitet građanina i domaćinstva u koje ulazi.

''Ponavljam, popisivač je dužan upisati ono što mu domaćin kaže, ali ako uoči bilo kavu nepravilnost mora obavijestiti o tome općinsku popisnu komisiju i nadležnu instituciju. Ne može maltretirati građane'', dodao je Fatić.

Komentirajući slučajeve da pojedini popisivači u RS ne žele popisati građane ili da im sugeriraju da se popisuju sami putem interneta, Fatić je naglasio je kako ''popisivači moraju poštovati popisnu metodologiju''. ''Popisivač mora postupati prema informacijama osobe koju je zatekao u domaćinstvu. On može ukazati na neke metodološka pravila, ali ne smije kazati da nešto neće popisati. Opet mu ne smije kazati da laže, iako mu je čak nešto sumnjivo'', upozorio je Fatić.

Popis monitor, kako je potvrđeno, registrirao je do sada oko 100 prijava u nepravilnostima u popisu koji traje od 1. do 15. oktobra.Kako su rekli aktivisti ovog monitoring tima, najviše je prijava o neobučenim popisivačima, te o popisivačima koji ne rade u skladu sa propisima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak