Evropska unija osudila napad na Šteficu Galić

Radiosarajevo.ba
Evropska unija osudila napad na Šteficu Galić

Evropska unija (EU) osuđuje napad na gospođu Šteficu Galić, glavnu urednicu web-portala tacno.net, koji se desio 18. jula ove godine u Ljubuškom.

„Dijelimo mišljenje predstavnika OSCE-a za slobodu medija, koje je dato u saopštenju za javnost 20. jula ove godine, te izražavamo duboku zabrinutost zbog ovog incidenta“

EU očekuje da nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini pomno istraže ovaj incident i izvršioce privedu pravdi; naglašena je i važnost osiguravanja uslova novinarima u BiH da slobodno i bezbjedno ispunjavaju svoje zadatke.

Evropska unija ističe da - uz medijske slobode - tolerancija i poštovanje između zajednica čine osnovne vrijednosti EU i veoma su značajne za zemlje koje imaju perspektivu za članstvo u EU. Sloboda medija se posmatra kao jedan od političkih kriterijuma u godišnjem Izvještaju o napretku, koji priprema Evropska komisija, saopćio je EUSR.

„Na kraju, želimo ponoviti našu podršku radu predstavnika za slobodu medija i još jednom potcrtati da je sloboda medija, uključujući bezbjednost novinara, vrhovni prioritet za EU i Organizaciju za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE)“, navodi se u izjavi.

OSCE: Napad na Šteficu Galić neprihvatljiv
Mary Ann Hennessey posjetila Šteficu Galić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak