Evropska sudbina BiH: Briselska odluka tačno u podne

Radiosarajevo.ba
Evropska sudbina BiH: Briselska odluka tačno u podne

Danas tačno u podne, u simbolično vrijeme, trebali smo saznati kakva je evropska sudbina BiH, hoće li EU verificirati nastavak evropske agende BiH, ili ćemo biti osuđeni na međunarodnu izolaciju, lišeni desetina miliona eura pomoći iz IPA fondova.

Sastanak lidera sedam bh. političkih stranaka sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fueleom je produžen za pola sata, nezvanično je saznao dopisnik BHT1 iz Brisela Elvir Bucalo.

Naime, tačno u 12 sati Štefan File, evropski komesar za proširenje, saopštiće da li su bh. lideri postigli konačan dogovor o načinu provođenja odluke "Sejdić i Finci", koja osigurava brisanje diskriminacije iz izbora za Predsjedništvo BiH i Dom naroda te istovremeno stvara pretpostavke za predaju kredibilne aplikacije za kandidatski status u EU.

Juče tokom dana iz sjedišta EU u Briselu stizali su jasni signali o tome da EU, prvenstveno zbog inicijative i angažmana samog komesara Filea, očekuje pozitivan obrat u posljednji čas. U prilog tome je i informacija da su lideri političkih stranaka iz FBiH sinoć u Briselu održali vjerovatno ključni sastanak na ovu temu, kojim je predsjedavao Kristijan Danijelson, novi generalni direktor Direkcije za proširenje.

Igor Davidović, bh. ambasador pri Misiji EU u Briselu, kaže da među čelništvom EU postoji doza optimizma u pogledu iznalaska kompromisa, prevashodno iz razloga što bi posljedica izostanka dogovora bili gubici koji bi nastali uskraćivanjem IPA fondova, pišu Nezavisne.

Peter Stano, portparol Štefana Filea, juče je izjavio da od bh. lidera žele čuti kakav su napredak napravili u vezi sa sporazumom od prošle sedmice: "Svi lideri su se obavezali da do 10. oktobra nađu konkretne načine za rješavanje pitanja presude 'Sejdić i Finci' i za uspostavljanje EU mehanizama za koordinaciju", rekao je Stano, koji je odbio odgovoriti na pitanje u vezi s mogućim sankcijama protiv BiH ako političari ne postignu dogovor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak