Euroza: ideologija ulaska u EU

Radiosarajevo.ba
Euroza: ideologija ulaska u EU

Udruženje za političke nauke u BiH u suradnji s Fondacijom Heinrich Boll organiziralo je u četvrtak na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu predavanje "Evroza: ideologija ulaska u EU" profesora na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani Mitje Velikonje.

Velikonja je, kako je sam istakao, živio u nekoliko tranzicijskih zemalja te je s određenom dozom iskustva propratio proces ulaska Slovenije u Evropsku uniju.

"Najveća zamka ovog doba krije se u konstataciji da živimo u vremenu bez ideologije. Onda dolazimo do ideologije euroatlantskih integracija koja se svodi na prostu formulu EU+NATO jednako je raj na zemlji", pojasnio je Velikonja.

Slovenci su, istakao je Velikonja, već unaprijed bili za EU i za NATO te ga je konstantno "bombardiranje" agitiranja za EU i NATO iritiralo kao čovjeka i člana akademske zajednice.

"U Poljskoj, za razliku od Slovenije, dugo vremena je situacija bila neodređena. Poljaci su se, zahvaljujući jakom nacionalnom identitetu, dugo odupirali ideji ulaska u EU. Tek kada je poljska crkva dala suglasnost, Poljaci su se smirili i prihvatili novu realnost", rekao je Velikonja.

U komparaciji s drugim ideologijama, ideologija euroatlantskih integracija se ne razlikuje mnogo.

"Vladaju ista pravila, vrijeme se nanovo počinje računati i svi vas ubjeđuju da će sve biti drugačije. Naravno, tu je i prijelaz iz kaosa u kosmos, odnosno, od nekog neugodnog stanja u blagostanje", pojasnio je Velikonja.

Predavanje ovog renomiranog slovenskog istraživača i profesora organizirano je u sklopu projekta "Akadenska mobilnost: put do znanja".  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak