Eurosankcije za bh. političare stupile na snagu

Radiosarajevo.ba
Eurosankcije za bh. političare stupile na snagu
Odluka Vijeća ministara EU o restriktivnim mjerama za sva pravna i fizička lica čije djelovanje ugrožava suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak, i međunarodni ugled BiH, te predstavlja ozbiljnu prijetnju sigurnosti i potkopava Dejtonski sporazum, stupila je na snagu, ali ovaj restriktivni mehanizam još nije aktiviran, javlja dopisnik Srne iz Brisela.
 
Odluka je objavljena u Službenom listu Evropske unije u kome se detaljno opisuje mehanizam koji je Vijeće ministara EU odobrilo u zvaničnim zaključcima sa martovske sjednice, a koji se odnosi na sankcije prema fizičkim i pravnim licima iz BiH i predstavlja dio mjera koje EU želi imati prema BiH kako bi učvrstio svoje prisustvo.
 
"Za aktiviranje mehanizma, ako do takve potrebe dođe, u aneksu ovog akta objavljenom u Službenom listu, biće navedena imena. S obzirom da tih imena nema mehanizam još nije aktiviran", rekao je Srni diplomata iz kancelarije visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.
 
Listu lica na koje će se odnositi sankcije, ako to bude potrebno, odredit će i potvrdit će Savjet ministara EU, na prijedlog neke zemlje članice ili na prijedlog visokog predstavnika za sigurnost i vanjsku politiku, a imena će biti navedena u ankesu ove odluke.
 
U Aneksu će, ako do toga dođe, biti jasno navedeno zbog čega je neko lice pod sankcijama, a, takođe, će se objaviti i svi identifikacioni podaci određenog fizičkog i pravnog lica.
 
Sankcije, podsjetimo, podrazumijevaju zabranu ulaska u zemlje članice Evropske unije, zamrzavanje bankovnih računa u zemljama članicama EU, što se može odnositi i na porodice sankcionisanih lica. Sankcije će primjenjivati i neke zemlje koje nisu članice EU, kao što su, primjerice, Turska i Crna Gora.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak