EUFOR potvrdio: Da, pratili smo vježbu MUP-a RS

2
F.V.
EUFOR potvrdio: Da, pratili smo vježbu MUP-a RS

EUFOR je potvrdio za portal Radiosarajevo.ba da su pratili vježbu pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Žandarmerije RS-a koja se, osim u Mrkonjić Gradu, danas odvijala i na Jahorini, u blizini Sarajeva.

"Da, EUFOR je pratio vježbu. EUFOR nadzire sve aktivnosti ili lokacije unutar BiH radi svjesnosti o situaciji i/ili kako bi osigurao da sigurno okruženje ni na koji način ne bude ugroženo, u skladu s mandatom", kazali su iz EUFOR-a odgovaraući na pitanje portala Radiosarajevo.ba.

Pojasnili su da vježba nije snimana, već samo praćena.

Preminuo slavni rukometni trener koji je sa Jugoslavijom osvojio srebrenu medalju na SP

"To nije pogrešno jer EUFOR ima potpunu i neometanu slobodu kretanja kopnom, zrakom i vodom u cijeloj BiH", istakli su.

Komentirajući tvrdnje ministra unutrašnjih poslova RS-a Dagana Lukača da zbog nadlijetanja EUFOR-ovog aviona nisu mogli podići drugi helikopter MUP-a RS, iz EUFOR-a su, također, kazali da nije bilo razloga za takvo nešto:

"Zračni prostor na mjestu održavanja vježbe u entitetu RS je klase "G" što je nekontrolirani zračni prostor. Stoga prisutnost zrakoplova EUFOR -a nije spriječila drugu letjelicu RS-a da uzleti i primijeni pravila "vidi i izbjegavaj" prema klasifikaciji zračnog prostora...", dodali su.

Nadalje, potvrdili su i da je EUFOR imao promatrača na terenu.

"Smatralo se da je to nedostatno da se vidi pun razmjer vježbe pa je zrakoplovstvo EUFOR-a, također, imalo zadatak pratiti vježbu", naveli su iz EUFOR-a, te ponovili:

"EUFOR nadzire sve aktivnosti ili lokacije unutar BiH radi svjesnosti o situaciji i/ili kako bi osigurao da sigurno okruženje ni na koji način ne bude ugroženo, u skladu s mandatom. Nije bitno da li je vježba bila unutar RS ili negdje drugdje u BiH".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak