EU u maju (opet) ocjenjuje jesmo li spremni za popis

Radiosarajevo.ba
EU u maju (opet) ocjenjuje jesmo li spremni za popis

 

Predstavnici Međunarodne monitoring misije za popis stanovništva ponovo će doputovati krajem maja u BiH da bi procijenili da li je u BiH sve spremno za popis stanovništva koji je zakazan za oktobar. Ovo je danas potvrđeno za u Uredu za statistiku Evropske komisije EUROSTAT-u, u odgovoru na pitanje da li  je BiH spremna za popis ili će i oktobarski termin biti  odgođen

Prvobitno je popis bio zakazan za 1. april, ali je odgođen zbog neriješenih nekoliko pitanja.

Direktor u EUROSTAT-u Pieter Everaers u martu nije mogao reći da se pripreme za popis odvijaju kako bi trebale, ističući da će odgovor na to pitanje znati tek krajem maja. Tada je, podsjeća agencija Fena, govoreći o nalazima 8. monitoring misije u BiH, koja je provedena od 18. do 22. marta, Everaers istakao da je veoma zadovoljan uočenim napretkom u vezi s obradom podataka i pripremom metodologije. 

Međutim, izrazio je zabrinutost kada je u pitanju finalizacija popisnice, poboljšanje koordinacije i saradnje između učesnika u organiziranju priprema za provođenje popisa, usvajanje finansijskog plana te finaliziranje kartografije. 

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić kazao je tada da su obrasci za popis u najvećoj mjeri usaglašeni, izuzev četiri pitanja: državljanstvo, etnička/nacionalna pripadnost, vjerska pripadnost i jezik. Iako je tom prilikom najavio da će Vijeće ministara 3. aprila razmatrati prijedlog popisnice, financijski plan i otvorena pitanja za popis stanovništva, kućanstava i stanova u 2013, kako je danas rečeno Feni, odlučeno je da izjašnjavanje o ovoj tački dnevnog reda bude odgođeno. 

Vijeće ministara BiH o toj tački bi se trebalo izjasniti na nekoj od narednih sjednica.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak