EU poziva na obustavu gradnje crkve u Budaku

Radiosarajevo.ba
EU poziva na obustavu gradnje crkve u Budaku


Delegacija Evropske unije i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH je veoma zabrinuta zbog izvještaja o ponovnom početku radova na izgradnji pravoslavne crkve u Budaku/Dugom Polju, javlja Fena.

Pravoslavna crkva u Budaku nalazi se u blizini Memorijalnog centra u Potočarima i, prema mišljenju mnogih, predstavlja provokaciju.

Evropska unija smatra da je sloboda ispovijedanja vjere jedna od njenih osnovnih vrijednosti. Zajednice trebaju moći da praktikuju svoju vjeru bez ometanja.

Jednako tako, Evropska unija je snažno opredijeljena ka promoviranju pomirenja i međusobnog poštovanja zajednica u Bosni i Hercegovini.

"Iz tih razloga, i zbog veoma osjetljive lokacije ove crkve, Delegacija Evropske unije i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH poziva Srpsku pravoslavnu crkvu da obustavi bilo kakve građevinske radove i zajedno s Općinom Srebrenica pronađe lokaciju koja bi mogla biti prihvatljiva svim zajednicama, porodicama žrtava genocida počinjenog u Srebrenici, kao i vjernicima različitih vjera", stoji u izjavi Delegacije Evropske unije i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH u vezi s izvještajima o gradnji crkve u Budaku/Dugom Polju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak