EU namjerava da do 2050. zabrani automobile u gradovima

Radiosarajevo.ba
EU namjerava da do 2050. zabrani automobile u gradovima

Evropska unija (EU) planira da do 2050. godine zabrani automobile s pogonom na fosilna goriva u svim gradovima širom Evrope kako bi smanjila za 60 posto emisije CO2.

Evropska komisija je predstavila plan "jedinstvene evropske saobraćajne zone" čiji je cilj radikalna promjena u prevozu putnika u narednih 40 godina. Po novom nacrtu zakona, EU namjerava da u prvih 20 godina prepolovi broj vozila s pogonom na fosilna goriva, posebno u urbanim sredinama, a da ih do 2050. u potpunosti zabrani.

Evropski povjerenik za saobraćaj Sim Kallas navodi da direktive Bruxellesa i novi porezi na gorivo treba da "istjeraju" vozače iz automobila i primoraju ih da koriste "alternativne" vidove prevoza.

EU planira da to ostvari postepenim preusmjeravanjem na hibridne tehnologije, tako da se do 2050. godine evropskim putevima kreću isključivo vozila s nultom emisijom CO2.

EU veliku prednost daje i javnom prevozu, pa se tako od građana očekuje da u budućnosti manje koriste lični, a više javni prevoz.

Predviđa se čak zabrana letova za putovanja kraća od 300 kilometara kako bi se podstakla upotreba željeznice.

- Naš cilj je također da do 2020. godine prepolovimo broj saobraćajnih nesreća na evropskim putevima, a da se do 2050. što je više približimo nultoj stopi stradalih, objasnio je Kallas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak