EU dala 1,4 miliona eura za borbu protiv korupcije

Radiosarajevo.ba
EU dala 1,4 miliona eura za borbu protiv korupcije

Evropska unija izdvojila je 1,4 miliona eura za Projekt "Podrška nevladinim organizacijama u borbi protiv korupcije", koji je predstavljen danas na prezentaciji u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu.

U okviru projekta bit će pružena tehnička pomoć za osam nevladinih organizacija koje provode ugovore bespovratne pomoći koje im je dodijelila Evropska unija u oblasti borbe protiv korupcije

U projektu učestvuju Centar za istraživačko novinarstvo s programom "Jačanje civilnog društva za borbu protiv korupcije: novi načini i regionalna razmjena znanja", Vanjskopolitička inicijativa "Monitoring korupcije i zaštita integriteta", Kyodo "Borba protiv korupcije u obrazovanju", Nezavisni biro za razvoj "Manje korupcije – više radnih mesta", Tender "Uspostavljanje prve watch dog funkcije nevladinog sektora radi smanjenja korupcije u javnim nabavkama u zdravstvenim ustanovama", Thomson Reuters Fondacija i Mediacentar "Pod budnim okom odgovornog novinarstva: Antikorupcija i mediji", Transparency International BiH "Provođenje procjene Sistema nacionalnog integriteta u Bosni i Hercegovini" i Vesta "Predstavljanje antikorupcionih mjera na univerzitetima u Bosni i Hercegovini".

Vršilac dužnosti šefa Misije Delegacije EU Renzo Daviddi je u uvodnom obraćanju na prezentaciji ocijenio da je ovo veoma važan projekt podrške nevladinim organizacijama u borbi protiv korupcije.

- Do određenog stepena borba protiv korupcije ide iznad borbe protiv kriminala, jer se tu radi i o dobroj upravi, integritetu javnih institucija i povjerenju naroda, naglasio je on.

Daviddi je rekao da je jasno da je dobra uprava sama po sebi preduvjet za funkcioniranje institucija, što je standard koje zemlje kandidati za članstvo u Evropsku uniju trebaju postići.

 - Borba protiv korupcje i kapaciteti za antikorupcionu politiku su važan kriterij koji se traži od zemalja kandidata. Poznato je da je visokopolitizirani javni sektor činio borbu protiv korupocije posebnim izazovom u BiH, rekao je on. 

To je izazov za cijeli zapadni Balkan, ali Daviddi kaže da kompleksnost institucija i političko uređenje zemlje čine ovaj problem posebno teškim u slučaju BiH.

Borba protiv korupcije ne tiče se samo vlasti i javnih institucija. Veliku ulogu mogu imati privatni sektor, a posebno civilno društvo.

- Bez podrške civilnog društva, nevladinog sektora i naročito medija bilo bi veoma teško postići uspjeh u ovoj borbi. A različite teme kojima se bave ovi projekti su indikacija kompleksnosti problema korupcije u BiH, kazao je v.d. šefa Misije Delegacije EU Renzo Daviddi.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak