EU - BiH: Velika briga i budućeg komesara za proširenje

Radiosarajevo.ba
EU - BiH: Velika briga i budućeg komesara za proširenje

U utorak se Vanjsko-političkom komitetu Evropskog parlamenta predstavio kandidat za novog komesara za proširenje i evropsko susjedstvo Čeh Štefan Fule. On je odmah otklonio moguće dileme i istakao da će nastaviti raditi na pridruženju Zapadnog Balkana evropskoj matici, ali striktno poštujući kriterije za to i vrednujući svaku od država po njenim rezultatima.

Kada je riječ o BiH, Fule je zabrinut političkim prilikama, kao i većina evropskih parlamentaraca.

O Bosni i Hercegovini se jučer, inače, nije čulo dobrih riječi. Izražavana je zabrinutost sa svih strana, uz obećanje budućeg vjerovatnog komesara da će, zajedno sa evropskom ministricom vanjskih poslova Catherine Ashton, raditi na stabilizaciji zemlje

"Očekujemo da ustav BiH reflektuje nalaze Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa učeščem manjina na narednim izborima. Što se tiče ostatka ustavnih promjena, ja radije želim vidjeti evoluciju nego revoluciju. Evropska komisija je spremna da pomogne političkim liderima da nađu najbolji put do konsenzusa o boljem funkcionisanju države."

Učestvujući u "propitivanju" gospodina Fulea, član Evropskog parlamenta iz Austrije, socijalista, Hannes Swoboda je rekao:

"Sve dok građani BiH nastavljaju da glasaju za dvojicu jakih- jednog u RS, a drugog u Federaciji, osjećam da tu neće biti progresa. Sve dok ne odluče da pod maksimalan pritisak stave te lidere, ili da glasaju za nekoga drugog, ko zaista razmišlja o zemlji, a ne o svojim političkim aktivnostima ili biznisu, neće biti promjena. Na stanovnicima BiH je da konačno donesu odluku da učine kraj blokadi, da okončaju koncentraciju unutrašnjih problema i otvore put evropskom članstvu."

O Bosni i Hercegovini je, sa zabrinutošću i velikom dozom pesimizma govorio i šef Delegacije za Albaniju, BiH, Makedoniju, Crnu Goru i Kosovo Eduard Kukan:

"Moje je mišljenje da je politička situacija, kao i međunrodni položaj BiH, veoma, veoma loša. Nisam uopšte optimista, ali ako me pitate, još uvijek ću reći da želim da vjerujem da će politički lideri u BiH, kada dođe do dramatične tačke, odakle se može samo u pravcu eksplozije i konflikta, ili u pravcu smirivanja situacije….ja još uvijek vjerujem da će pokazati političku odgovornost i izbjeći nastavak lošeg razvoja prilika u zemlji."

Za očekivati je da će, čim se do kraja ovog mjeseca oformi Evropska komisija, biti jasniji i konkretniji koraci Evropske unije u podršci posrnuloj državi.

Sasvim je izvjesno da će novi komesar i ministrica vanjskih poslova u najskorije vrijeme, zajedno sa španskim predsjedništvom Unije, pokušati za sto opet dovesti ključne političke lidere zemlje, nastojeći iskoristi tu posljednju šansu pred zahuktavanje predizbornih aktivnosti, da postave temelje budućem obliku bosanskohercegovačke države, sposobne da opstane, upusti se i uputi u evropske integracije.

Štefan Fule novi komesar za proširenje EU
Njemački CSU protiv daljeg širenja Evropske unije

voanews.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak