English: Mediji moraju imati apsolutnu slobodu

Radiosarajevo.ba
English: Mediji moraju imati apsolutnu slobodu

Završena je dvodnevna sjednica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u Sarajevu na kojoj smo dobili i novog visokog predstavnika, ali i vrlo jasne osude ponašanja bosanskohercegovačkih vlasti.

Charles English, ambasador Sjedinjenih Američkih Država na pitanje o e o budućem angažmanu međunarodne zajednice u BiH odgovorio:"
Mislim da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira zauzeo vrlo realističan pristup kada je riječ o sadašnjoj situaciji u BiH. Sama sjednica i zaključak PIC-a pokazuju da je međunarodna zajednica spremna završiti svoju misiju u BiH i da će nastaviti raditi sve do oko­nčanja tog posla ovdje."

"Bio sam impresioniran konsenzusom zemalja članica PIC-a oko pitanja zatvaranja Ureda visokog predstavnika: postojalo je apsolutno jedinstvo da se to neće desiti dok se u potpunosti ne ispune zadati ciljevi. Upravni odbor PIC-a također je jednoglasno podržao imenovanje novog visokog predstavnika dr. Valentina Inzka i korištenje svih njegovih ovlasti i autoriteta kada i gdje god to bude trebalo", rekao je English.

Rješenje za Brčko

Usvajanje amandmana za Brčko je pokazalo da američka administracija ovdje može dati jak podsticaj domaćim vlastima, ali i OHR-a da se jedan posao uspješno završi. Sličan primjer smo imali i na reformi odbrane.

"Smatram da je rješenje za Brčko jako dobro i to iz više razloga. Pokazalo se da lokalni politički lideri mogu doći do rješenja kada se pokažu volja i spremnost za postizanje kompromisa, a pokazalo se, također, da angažman međunarodne zajednice, u ovom slučaju konkretno SAD-a, može zajedno sa lokalnim liderima uz dobru volju postići napredak", kaže English i dodaje da "Ljudi u Washingtonu u uistinu opredijeljeni da pomognu BiH da ide dalje na svom evropskom putu i da nalazi rješenja za svoje probleme. Želim naglasiti jednu stvar - ova administracija će tražiti praktična rješenja kako bi BiH postala funkcionalna država na putu ka Evropi. Također, pod tim podrazumijevam da će u cijelom tom procesu biti ključni dijalog i kompromis među predstavnicima raznih etničkih skupina, kako bi se došlo do rješenja koje će osigurati da cijela BiH ide naprijed.

"U ime Sjedinjenih Država obećavam da ću ja igrati aktivnu ulogu i aktivno se uključiti u proces integracije BiH u Evropu i NATO, postižući rješenja što je prije moguće i zato očekujem potpunu političku podršku i mojih lidera u Washingtonu.

Pravo i odgovornost

'Stav SAD-a kada je riječ o vladavini zakona, vrlo je jasan. Vladavina prava i zakona se mora poštovati i nju moraju poštovati svi bez izuzetka. Ne smije biti nikakvog političkog uplitanja u slučajeve koji se istražuju ili koji se nalaze pred sudovima i svi moraju poštovati autoritete i ovlasti i sudskih i tužilačkih tijela u potpunosti. Taj stav SAD nikada neće kompromitovati", rekao je English i naglasio daje stav SAD-a "o slobodi medija je također potpuno jasan, ali BiH je suočena sa vrlo ozbiljnom kampanjom protiv medija i novinara koja se, uz to, provodi pod krinkom optužbi za govor mržnje i provodi iz politi­čkih i vjerskih krugova.

"Stav PIC-a bio vrlo jasan o tom pitanju. Sloboda medija mora biti apsolutna i bez slobodnih medija demokratija nije moguća. Istovremeno, mediji moraju raditi na odgovoran način, zbog veze između građana i medija koji ih obavještavaju. Mi apsolutno podržavamo slobodu medija, a oni koji imaju nešto protiv onoga što se objavljuje u medijima, njima preporučujem da koriste mehanizme koji im stoje na raspolaganju. Jedna stvar je apsolutno neprihvatljiva: pitanje govora mržnje", kazao je English za sarajevsko Oslobođenje.

"Ako se neka osoba ili grupa ne slažu sa nečim što su mediji objavili, oni ne smiju koristiti terminologiju 'govor mržnje' da bi disciplinovali medije. Nas, SAD, brine što taj dijalog između medija i lidera u ovoj zemlji ide nizbrdo, stalno u negativnom smjeru. To se mora okončati i mora se poduzeti nešto da se uspostave određeni parametri unutar kojih će se kretati ta komunikacija, taj dijalog između medija i lidera".

English smatra da će ako se ne uspostavi korektni dijalog, nastaviti silazna putanja koja će štetiti našoj zemlji: "U svemu tome jedna stvar se ne smije ugroziti: sloboda i pravo medija da izvještavaju o istini onako kako je oni vide. To pravo i ta odgovornost medija je apsolutna."

oslobođenje/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak