Energoinvest poslao zahtjev Vladi FBiH: Smanjuje se cijena gasa?

1
Radiosarajevo.ba
Energoinvest poslao zahtjev Vladi FBiH: Smanjuje se cijena gasa?

Energoinvest je danas uputio obavještenje za javnost u kojem navodi da je na bazi novodostavljene cijene prirodnog gasa od strane ruskog isporučioca Gazprom Exporta, primljene 4. aprila 2023. godine u 15h izvršio rekalkulaciju troškova i cijene prirodnog gasa za tarifne kupce koju odobrava Vlada FBiH.

"Zahtjev za korekciju cijene prirodnog gasa dostavlja se Vladi 5. aprila 2023. godine i isti sumarno rezultira sa ukupnim smanjenjem cijene prirodnog gasa u procentualnom iznosu od 12,53 posto u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala.

Ukoliko Vlada FBiH odobri navedeni zahtjev, nova prodajna cijena prirodnog gasa prema distributeru Sarajevogas iznosiće 0,866 KM/m3 u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala koja je iznosila 0,990 KM/m3, i primjenjivaće se od 1. aprila 2023. godine.

U znak solidarnosti s žrtvama: Učenici Bošnjačke gimnazije u Sarajevu u školu došli odjeveni u crno

Na sniženje cijene prirodnog gasa je uticao kvartalni pad cijene naftnih derivata koji utiču na formiranje proizvođačkih cijena prirodnog gasa. Također je došlo do blagog trenda pada vrijednosti USD u odnosu na EUR i KM, što je sumarno rezultiralo gore navedenim sniženjem.

Očekujemo da će i distributer Sarajevogas kao i Toplane izvršiti sniženje cijena prema građanstvu u gore navedenom iznosu", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak