Emir Suljagić prijavio bijeljinskog tužioca

Radiosarajevo.ba
Emir Suljagić prijavio bijeljinskog tužioca

Koordinator Građanske inicijative "Glasat ću za Srebrenicu" Emir Suljagić predao je danas krivičnu prijavu i prijavu disciplinskom tužiocu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) protiv tužioca Okružnog tužilaštva u Bijeljini Ranka Kerovića zbog zloupotrebe položaja.
Suljagić je okupljenim novinarima potvrdio da je Građanska inicijativa "Glasat ću za Srebrenicu", u suradnji s još 20-ak nevladinih organizacija, pokrenula aktivnosti na formiranju organizacije "Prvi mart", a čije će djelovanje biti usmjereno na izbore 2014, odnosno, na omogućavanje prava glasa prognanim, interno raseljenim te povratnicima i izbjeglicama kao i onima u dijaspori

Suljagić je, u izjavi za medije nakon predavanja krivične prijave, istakao da su on i  aktivisti Inicijative Zekerijah Hadžić i Almir Salihović protivpravno pozvani u policiju i saslušavani: „Postavljana su mi pitanja koja predstavljaju direktan napad na moja fundamentalna prava kao građanina BiH. Očekujem da će nadležni uraditi svoj posao i da ćemo što prije dobiti rezultate.“

Aktivist Inicijative Nedim Jahić je s pravne strane pojasnio da su Suljagić, Hadžić i Salihović pozvani u policijsku stanicu u svojstvu svjedoka te da je problem u činjenici da su ispitivani kao osumnjičeni.

„Postavljena pitanja direktno ugrožavaju njihova prava i slobode na udruživanje. Ne postoji pravni osnov za ovakvo saslušanje. Ne postoji krivična istraga jer nije počinjeno krivično djelo. Njima nije rečeno zbog čega su pozvani u policijsku stanicu i smatram da je Kerović zloupotrijebio ovlasti te natjerao inspektore u policijskoj stanici u Srebrenici da u njegovo ime vrše politički progon Emira Suljagića, Zekerijaha Hadžića i Almira Salihovića“, zaključio je Jahić.

O izborima u Srebrenici

Siguran sam da izbori u Srebrenici neće biti ponovljeni, kazao je novinarima u Sarajevu koordinator Inicijative "Glasat ću za Srebrenicu" Emir Suljagić. Dodao je da će, ukoliko ipak budu ponovljeni, "na njih izaći samo Branko Petrić i Stanislav Čađo".

„Na te izbore neće izaći niko na koga mi imamo uticaj“, zaključio je Suljagić, prenijela je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak