Emir Suljagić: Hajmo bit' konstruktivni

Radiosarajevo.ba
Emir Suljagić: Hajmo bit' konstruktivni

Foto: Emir Suljagić

Potaknuti kritikama koje je na račun rada Gradske uprave Grada Sarajeva javno iznio Peđa Kojović, član Izvršnog odbora Naše stranke, zatražili smo komentar u uredu gradnačelnika Behmena. Gradonačelnik, kako nam je rečeno, ne daje intervjue ali zato nam je na pitanja odgovorio Emir Suljagić, njegov savjetnik.


RadioSarajevo: Kako komentirate najnovije medijske istupe članova Naše stranke, u kojem se oštro kritikuje rad Gradske uprave i gradonačelnika Behmena?


Suljagić:
Nama je iskreno žao zbog tog bezrazložnog napada i mislimo da tome nema mjesta. Mislim da je Naša stranka imala priliku dok je bila u vlasti Grada Sarajeva doprinijeti na konstruktivan način i mislim da je njihov učinak, ako se pogleda zapisnik, prilično katastrofalan.

Istovremeno, kad je riječ o partijskoj politici, ja bih volio da ovaj intervju ne znači da će NS, kad jednom odluči kakva je zapravo partija i gdje su zapravo na političkom sprektru, trošiti svoje vrijeme, energiju i resurse na podrivanje SDP-a.

Nadam se da to neć biti tako i nadam se da će NS, zapravo, njihova pojava na političkoj sceni BiH doprinijeti konsolidaciji ljevice a ne njenom daljem rasipanju.

Istovremeno, neću biti iznenađen ako tu bude tako i ako njihovi stranački prvaci kao i dosad, dobiju prostor u Avazu da 'pucaju' po SDP-u.

RadioSarajevo: Iznesene su i neke ozbiljne optužbe na račun SDP-ovih predstavnika u gradskoj upravi, između ostalog – da će se više baviti sudskim procesima koji se protiv njih vode nego doprinositi rješavanju problema grada...

Suljagić:
U zemlji u kojoj NS-u nije problem Ramiz Džaferović a nisu problem neutemeljene optužbe protiv jednog SDP-ovog zvaničnika – mislim da to samo po sebi dovoljno govori. Na kraju krajeva, pogledajte kako su juče glasali viječnici NS-a u Vijeću gradske općine Centar, kada je riječ o legalizaciji izvjesnih objekata podignutih samo na osnovu saglasnosti ministarstva, a bez građevinske dozvole, pa ćete vidjeti otprilike gdje leže njihove vrijednosti.

RadioSarajevo: Gradskoj upravi se zamjera i to da se „ono malo nadležnosti i finansijskih sredstava kojima upravlja ne koristi racionalno“...

Suljagić: NS je bila u vlasti šest mjeseci i imali su priliku da daju konstruktivan doprinos. Mi sa ovim što imamo na raspolaganju radimo najbolje što možemo. Ako ćemo biti pošteni, ono za šta smo se trebali boriti skupa, a što oni nisu očito shvatili kao prioritet a to je - da se ponovo izborimo za status Grada Sarajeva, jedinice lokalne samouprave sa ozbiljnim ovlastima i nadležnostima. Mi smo mislili da ćemo u NS-u naći saveznika za tu borbu, što očito nije bio slučaj.

RadioSarajevo: Ima li ikakve šanse da se nešto u tom odnosu dvije stranke promijeni do izbora?


Suljagić: U ovoj vrsti političkog okruženja, sa vlašću u Kantonu koja nije sklona bilo kakvoj afirmaciji Grada, koja zato što je na vlasti u gradu SDP radi sve da podrije Grad i Gradsku upravu, i tu se do izbora vjerovatno neće promijeniti ništa.

RadioSarajevo: Šta se dešava sa gradskom televizijom, koja je po ocjeni ljudi iz NS bila kap koja je prelila čašu i presudila odnosu SDP-NS u Sarajevu?

Suljagić: Odluka o osnivanje gradske radio-televizije će biti na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća i vijećnici će da se izjasne o tome. To je sve što se u ovom trenutku na tu temu i može reći.

RadioSarajevo: Kad će građani i građanke Sarajeva moći gledati i slušati progam gradske radio-televizije?

Suljagić: Mi ćemo nakon sjednice Vijeća imati rok za registraciju firme i za nekih 60 do 90 dana početi emitovati program.


Vezano: Peđa Kojović: Ako vam je dobro, glasajte kao i dosad


elvira, radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak