Emir Hadžikadunić: Sile nasilja i anarhije u Turskoj ne miriju, pravda mora stići i naredbodavce

0
Radiosarajevo.ba
Emir Hadžikadunić: Sile nasilja i anarhije u Turskoj ne miriju, pravda mora stići i naredbodavce

Prof. dr. Emir Hadžikadunić, ekspert u oblasti međunarodnih odnosa, profesor na SSST-u i bivši bosanskohercegovački ambasador u Iranu i Maleziji za portal Radiosarajevo.ba govori o terorističkom napadu u Istanbulu koji se dogodio u nedjelju, 13. novembra ove godine, kada je ubijeno šest ljudi, a ranjena 81 osoba.

„Scene iz Istanbula su ružne i bolne, pogotovo je uznemiravajuće saznanje da je napadač(i) izveo(li) svoj napad na civile u popularnoj i prometnoj ulici Istiklal, u trenutku eksplozije prepunoj razdraganih šetača. Namjera je bila jasna, izazvati mnogo civilnih žrtava i povećati strah kod običnih ljudi. Zato je ovaj čin kukavički, kao što je kukavički i svaki drugi teroristički napad usmjeren protiv nedužnih ljudi“, kazao je prof. Hadžikadunić za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, možda nas je ovaj posljednji teroristički napad u Turskoj iznenadio, jer smo „skoro zaboravili na tu pošast nakon sloma tzv Islamske države, a pogotovo u jeku konvencionalnog rata u Ukrajini“.

SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Finske, za njim bila raspisana Interpolova potjernica

Ministar o bombašici iz Istanbula: Da je nismo uhvatili bila bi prebačena u Grčku i ubijena

„Međutim, Turska je ranjiva u tom pogledu. Teroristički napadi su se dešavali ranije. Desetine sličnih napada počinili su pripadnici PKK i tzv. Islamske države u proteklih desetak godina. U tim napadima stradalo je više stotina ljudi. Ovim posljednjim napadom se pokazalo da sile nasilja i anarhije u Turskoj očito ne miriju“, dodao je Hadžikadunić.

Izrazio je duboko saučešće i žaljenje zbog svih nevino nastradalih osoba.

„Nadam se brzom oporavku svih povrijeđenih građana Turske i stranih državljana. Ohrabruje brza i efikasna reakcija snaga sigurnosti i hapšenje počinitelja. Također se nadam da će pravda brzo i efikasno stići i njihove naredbodavce“, zaključio je profesor Hadžikadunić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak