Eksperti Evropske komisije u BiH

Radiosarajevo.ba
Eksperti Evropske komisije u BiH

Ekspertska grupa Evropske komisije doputovaće danas u višednevnu posjetu BiH kako bi izvršila uvid u ispunjavanje uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, prenosi Srna.

Eksperti, koji će boraviti u BiH do 10. decembra, na terenu bi trebalo da se uvjere kako funkcioniše sistem izdavanja biometrijskih pasoša i da izvrše provjeru bezbjednosti identifikacionih dokumenata koji se izdaju u BiH.

Direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka /IDDEEA/ Siniša Macan očekuje da će se članovi ekspertske grupe Evropske komisije uvjeriti da svi organi i institucije u BiH zaduženi za izdavanje identifikacionih dokumenata rade svoj posao u skladu sa propisima.

"Sigurno je da je BiH za relativno kratak period uspjela da izvrši sve pripreme. Evropska komisija ne bi dolazila u BiH da nije procijenila da je sve spremno", rekao je Macan za Srnu pred dolazak ekspertske grupe Evropske komisije u BiH.

Macan je istakao da će članovi ekspertske grupe metodom slučajnog uzorka odrediti opštine koje će posjetiti tokom četvorodnevnog boravka u BiH, kako bi se u direktnom kontaktu uvjerili na koji način službenici koji rade na izdavanju dokumenata obavljaju svoj posao.

"Oni provjeravaju da li službenici svoje obaveze vrše u skladu sa zakonom, da li postoje procedure u slučaju eventualnih problema i neposredno se uvjeravaju da li su službenici dovoljno obučeni da izdaju dokumenta BiH", rekao je Macan.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak