Ekonomske nedaće donose promjene u BiH

Radiosarajevo.ba
Ekonomske nedaće donose promjene u BiH


Predstavnik EU u BiH Peter Sorensen izrazio je očekivanje da će loša ekonomska situacija u BiH primorati suprotstavljene etničke lidere da postanu ozbiljniji u upravljanju i sprovođenju dugo odlaganih reformi.

"Jasno opravdan zahtjev ljudi u BiH - da imaju bolji život, posao, socijalnu sigurnost, obrazovanje - ne mogu da se obezbijede ako to ne učine", rekao je Sorensen u intervjuu Rojtersu, prenijele su Nezavisne.

Na pitanje da li očekuje da se političari u BiH posvete dogovoru iz decembra o formiranju vlade, Sorensen je odgovorio, takođe, pitanjem: "Imaju li drugog izbora?". Prema njegovim riječima, taj politički dogovor bio je samo prvi korak.

"Reforme, reforme, reforme su neophodne, a za to nam je potrebno Vijeće ministara, da upravlja", rekao je predstavnik EU u BiH, misleći na centralnu vladu koja koordinira pregovore o pristupanju sa EU.

Sorensen je rekao da BiH ima mogućnost da načini brz napredak, ali da je "veoma teško predvidjeti" kada će biti spremna da formalno podnese zahtjev za članstvo u EU, što je sljedeći korak na dugom putu pristupanja.

On je naglasio da su usvajanje državnog budžeta za 2012. i fiskalni okvir za naredne dvije godine suštinski za pristupanje fondovima Unije i drugih međunarodnih tijela, kao što je Međunarodni monetarni fond.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak