EK: U BiH najveća nezaposlenost u regionu

Radiosarajevo.ba
EK: U BiH najveća nezaposlenost u regionu


Europska komisija objavila je najnoviju procjenu ekonomskog oporavka na Zapadnom Balkanu.

Kao jedan od najvećih problema navodi se nezaposlenost, a rekorder u regiji je BiH sa 42,7 posto radno sposobnih građana. U susjednim zemljama, Hrvatskoj i Srbiji došlo je do osjetnijeg porasta nezaposlenosti.

Makedonija je u prošloj godini imala 32,1 posto nezaposlenih, u Albaniji je stopa nezaposlenosti bila 13,7 posto, u Crnoj Gori 12,1 posto, dok za Kosovo nema podataka iako se smatra da je nezaposlenost i tamo velika. Rekoder po stopi inflacije je u prošloj godini bila Srbija, gdje je rast cijena dostigao 10,3 posto, dok je u Crnoj Gori to iznosilo 0,5 posto, Hrvatskoj 1 posto, Makedoniji 1,6, BiH 2,1, Albaniji 3,6 i na Kosovu 3,5 posto.

Ekonomski oporavak na Zapadnom Balkanu u prošloj godini bio je neujednačen, jer je u Srbiji rast BDP-a dostigao skromnih 1,8 posto, a u Hrvatskoj je došlo do pada BDP-a od 1,2 posto. Albanija je zabilježila rast BDP-a od 4,1 posto, Crna Gora za 1,1 posto, u Bosni i Hercegovini 0,9 posto, Makedoniji 0,7, a na Kosovu 4,6 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak