EK će pomoći BiH sa 39 miliona eura

Radiosarajevo.ba
EK će pomoći BiH sa 39 miliona eura

Evropska komisija saopštila je danas da će u narednih nekoliko dana usvojiti paket pomoći BiH od 39 miliona eura radi prevazilaženja efekata finansijske krize.

"Paket za BiH od 39 miliona eura kao odgovor na finansijsku krizu biće usvojen u narednih nekoliko dana", navodi se u saopštenju.

Za budžet Srbije izdvojeno je 100 miliona eura, a ostalim zemljama zapadnog Balkana i Turskoj namijenjeno je 85 miliona eura.

U saopštenju se navodi da će Evropska komisija Srbiji dati 100 miliona eura kao podršku budžetu za stabilizaciju te zemlje i smanjenje posljedica ekonomske i socijalne krize.

Dodatnih 85 miliona eura biće dato zemljama zapadnog Balkana i Turskoj kako bi osigurale investiranje u svoje privrede, reformu bankarskog sektora i jačanje konkurentnosti, navodi se u saopštenju.

Komesar EU za proširenje Oli Ren izjavio je da Komisija na ovaj način podržava napore Srbije da nastavi proces evropskih integracija u vrijeme ekonomske krize.

U saopštenju se dodaje da će prva tranša pomoći biti isplaćena krajem 2009. godine, a ostatak 2010. godine.

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak