Ejup Ganić pušten sa aerodroma u Londonu

Radiosarajevo.ba
Ejup Ganić pušten sa aerodroma u Londonu

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je bivši član Predsedništva BiH Ejup Ganić pušten sa aerodroma u Londonu uz objašnjenje da je to urađeno iz logističkih razloga, prenosi B92.

"Srpski Biro interpola je zbog toga zatražio zvanično objašnjenje", rekao je Dačić.

Ejup Ganić, za kojim je MUP Srbije izdao potjernicu, prethodno je zadržan na londonskom aerodromu, potvrdio je u petak Vladimir Vukčević, srbijanski tužilac za ratne zločine.

"Ovo je predmet koji dugo radimo, vezan je događaje iz 1992. godine. Tu je počeo rat... Ejup Ganić i još nekoliko lica su pod istragom. Iz ovoga se vidi ozbiljnost našeg pristupa i nijedna žrtva neće ostati bez zadovoljene pravde", rekao je srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, gostujući u Vijestima TV B92.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je agenciji Beta u Sarajevu da nema informacije o zadržavanju Ganića i da sada "prvi put čuje za to", prenio je B92.

MUP Srbije raspisao je početkom 2009. godine, po nalogu istražnog sudije, potjernice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, maja 1992. godine.

Iako je tadašnji ministar odbrane Bosne i Hercegovine Tarik Sadović još u maju prošle godine potvrdio da je Interpol stopirao međunarodne, tzv. „crvene potjernice“, Ganić je ipak bio zadržan na aerodromu u Londonu.

Sporenje Bosne i Hercegovine oko slučaja Dobrovaljačka traje godinama. Organi BiH tvrde da Tužilaštvo BiH provodi istragu u ovom predmetu, koji mu je dostavljen iz Haaškog tribunala, a pravosudni organi Srbije provode samostalnu istragu.

Podizanje ove optužnice i raspisivanje potjernice snažno je uzdrmalo diplomatske i susjedske odnose Bosne i Hercegovine i Srbije.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak