Ejup Ganić: Ovo se desilo zbog nemarnosti naše države

Radiosarajevo.ba
Ejup Ganić: Ovo se desilo zbog nemarnosti naše države

Vijest koja je u četvrtak navečer stigla iz Beča, da je na tamošnjem aerodromu policija privela penzionisanog generala Armije BiH Jovana Dovjaka, zaprepastila je mnoge građane Bosne i Hercegovine. 

Svi se prisjećaju slučaja Ganić koji je obilježio 2010 godinu, kada su ratnog podpredsjednika BiH uhapsili na londonskom aerodromu na temelju srbijanske potjernice za navodne zločine prema JNA u slučaju Dobrovoljačka. 

Gospodin Ejup Ganić odvojio je nekoliko minuta za RadioSarajevo kako bi komentirao hapšenje heroja odbrane ratnog Sarajeva, Jovana Divjaka: 

Ganić: Žao mije generala Divjaka. Ovo se desilo zbog nemarnosti naše države, koja dokumentaciju o Dobrovoljačkoj, zbog koje je i zadržan gospodin Divjak, nije dostavila Interpolu i Evropskoj Uniji, kako bi se dio optužnice za koji ga tereti Srbija skinuo sa te potjernice. Haški tribunal je zauzeo stav o tome i naravno, Londonski sud je u mom slučaju izrekao presudu.

Postoji dokumentacija da je JNA bila legitimna meta 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u trenutku kada je kidnapovan predsjednik i da oni koji se nalaze na listi kao optuženi nisu napravili nikakav ratni zločin.

Naša je država bila dužna da to distribuira zemljama Evropske unije i ostalim državama putem Interpola. To nije učinjeno i mi sad čekamo... Jednostavno, Srbija igra bijelim figurama i ismijava našu državu, hapsi naše građane, a to kod generacije koja je rođena nakon '92. godine i nije vidjela užase agresije stvara utisak da smo mi vršili agresiju na Srbiju, a ne obrnuto. 

RadioSarajevo: Neosporno je da će se ovaj slučaj riješiti u korist Jove Divjaka, ali dok se to ne desi predstoji jedna pravna drama, baš kao što je to bilo i u vašem slučaju. Zašto to Srbiji treba?

Ganić: Pa znate zašto - oni pokušavaju da svojim novim generacijama, nakon tog velikog gubitka Srbije, predstave da su oni bili u pravu, da su drugi napadali Srbiju, a ne da je Srbija kriva za rat u bovšoj Jugoslaviji i agresiju na BiH. Oni, jednostavno, zabavljaju svoj narod, pokušavaju da mijenjaju istorijske činjenice, da prekrajaju istoriju. To im polazi za rukom zbog naše pasivnosti, neaktivnosti, nepismenosti...

Vezano: Uhapšen Jovan Divjak u Austriji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak