Džombić: Srpska je državotvorni projekt

Radiosarajevo.ba
Džombić: Srpska je državotvorni projekt

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić ustvrdio je na početku dvodnevne Investicione konferencije, koja je počela u Banjoj Luci, da je RS “mlad, državotvorni i ekonomski subjekt na ovim prostorima, pri čemu je od bivše države naslijedila - malo, a najviše - devastirane industrijske kapacitete”. 
 
Istovremeno, potencijalnim investitorima je govorio o stanju u RS-u i BiH, uz tvrdnju da je RS “uspjela da postane dinamičniji i stabilniji dio bh. ekonomije”. 
 
“Svjesni smo činjenice da u kompleksnim metodologijama ocjene međunarodne konkurentnosti, BiH stoji veoma nisko, i da to, posebno u današnjem kriznom periodu i u vrijeme zapaženog smanjenja u direktnim stranim investicijama, investitore čini opreznijim”, kazao je Džombić.
 
Kada je BiH u pitanju, posebno se, naveo je, “ukazuje na političku nestabilnost, malu veličinu tržišta, nerazvijene administrativne i tržišne institucije, infrastrukturu, nisku tehnološku spremnost i drugo”. 
 
Ulažu se, dodao je, ogromni napori da se svi ti niskorangirani koeficijenti podignu, ali “neke su pojave neizbježne i ne mogu se prevazići samo unutrašnjim snagama”. 
 
Kazao je i da investiranje u RS-u predstavlja “više nego dobar zalog za budućnost”. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak