Džombić: "Koridor nas je spasao!"

Radiosarajevo.ba
Džombić: "Koridor nas je spasao!"

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je danas na Dugoj Njivi kod Modriče da je proboj koridora kroz Posavinu 1992. godine za srpski narod i Srpsku sudbonosno najznačajnija bitka Vojske RS u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

        "Bilo je milion i 500 000 ljudi izolovano, ostali smo bez hrane, bez struje i kiseonika i zbog toga je ova bitka najznačajnija. Naredba za proboj koridora bila je najhrabrija odluka tadašnjeg vojnog vrha, da krene u akciju koja je bila najhumanija u istoriji srpskog naroda u cjelini", rekao je Džombić na Dugoj Njivi, gdje je prisustvovao obilježavanju 19 godina od proboja "koridora života".

        On je naglasio važnost obilježavanja proboja koridora, te pružanja podrške borcima i njihovim porodicama. "Bitno je da damo podršku borcima RS koji su je stvarali i da pokušamo da na svoj način doprinesemo olakšanju patnji porodica koji su izgubili najmilije u stvaranju Srpske", rekao je Džombić novinarima.

        Akciju "Koridor '92" izvele su združene jedinice VRS i Srpske vojske Krajine 28. juna 1992. godine nad snagama muslimasko-hrvatske koalicije, čime je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada najzapadnijih srpskih zemalja.

        Koridor je bio spas za srpski narod od Glamoča i Grahova na jugu do Gradiške na sjeveru, Novog Grada na zapadu do Doboja na istoku, u zapadnoj Slavoniji, Baniji, Lici, Kordunu i kninskoj Krajini. Na tom prostoru, odsječenom agresijom muslimansko-hrvatskih snaga, tada je živjelo više od milion i po Srba.

        U operaciji "Koridor '92", poginulo je više od 300 srpskih vojnika, a ranjeno 1100. Nedostatak kiseonika u porodilištu u Banjaluci, zbog čega je umrlo 12 beba, bio je povod da se krene u bitku za život, odnosno u proboj koridora prema Srbiji. Put preko Duge Njive naziva se i "koridorom života"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak