Dvije ekspertske misije EK u BiH u februaru

Radiosarajevo.ba
Dvije ekspertske misije EK u BiH u februaru
Biometrijski pasoši jedan su od uspješno ispunjenih uslova (Fotoservis)

U BiH će u februaru doputovati dvije misije eksperata Evropske komisije, koji će izvršiti uvid u ispunjavanje uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Ukoliko njihovi izvještaji budu pozitivni, Komisija može dati preporuku za ukidanje viza BiH, rečeno je Feni u Delegaciji EK u BiH.

Ilegalna migracija, korupcija, kriminal, terorizam

Druga ekspertska misija EK za pitanja iz bloka II Mape puta doputovat će u našu zemlju u drugoj sedmici februara i izvršit će analizu ispunjenosti uslova u oblasti ilegalnih migracija.

Treća misija za blok II doputovat će u trećoj sedmici februara i bit će fokusirana na pitanja javnog reda i sigurnosti, što uključuju prevenciju i borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma, prenosi u srijedu Fena.

U Delegaciji EK u BiH ističu da je dosta toga urađeno u ispunjavanju uslova iz Mape puta, ali nisu mogli precizirati kada će građanima naše zemlje biti ukinute vize.

Bezvizni režim vjerovatno u julu

Preporuka EK o ukidanju viznog režima moguća je, kako ističu, ukoliko izvještaji ekspertskih misija budu pozitivni. Najčešće spominjanji datum o mogućem ukidanju viza BiH je juli ove godine, što je potvrdio i Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH. Valentin Inzko.

Inzko uvjeren: Bezvizni režim u julu

Konačan izvještaj prve misije eksperata o ispunjenosti uslova za liberalizaciju viznog režima iz bloka 1, koja je boravila u BiH od 7. do 10. decembra prošle godine, očekuje se da uskoro bude objavljen.

Ova misija se bavila funkcioniranjem sistema izdavanja biometrijskih pasoša i sigurnosti dokumenata. Stručnjaci su tokom boravka u BiH obišli MUP-ove i matične urede nadležne za izdavanje identifikacionih dokumenata, javlja Fena.

Cilj je bio da se neposredno na terenu uvjere da li službenici nadležni za izdavanje dokumenata svoje obaveze vrše u skladu sa zakonom, te da li postoje određene procedure i propisi i da li ih i kako službenici primjenjuju prilikom izdavanja dokumenata.

radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak